Вкусотии от кухнята на Австралия

Безумно вкусните бисквити Анзак

Вкусотии от кухнята на Австралия | StandartNews.com

Морската храна и телешкото месо са на голяма почит в страната

Рецептите им са микс от традициите на аборигените и културата на емигрантите

Клишетата свързват Австралия с кенгурута, коали и екзотиката на отдалечен и непознат континент. А всъщност това е страна, чиито части нямат нищо общо една с друга. От изолирани селища, където съседите живеят на отдалечени разстояния един от друг, до пренаселени крайбрежни градове като Сидни и Мелбърн. От тропическия север, където хората могат да носят шорти през цялата година, до студения юг - там пък могат да се карат ски в снежните планини. Такова огромно разнообразие и колорит са се отразили естествено и на австралийската кухня. Тя комбинира храната на Англия - родната земя на австралийските колонии, с ястията, пренесени от южноевропейските имигранти. Но от всички варианти, безспорно най-здравословна е храната на местните жители на острова.

Аборигените били експерти в използването на свежата и натурална храна на техните родни земи. Плодове, семена, ядки, зеленчуци и плодов нектар са основна част от аборигенското меню, заедно с морските дарове и месото от кенгуру, което се счита за деликатес и храната на вождовете. По традиция с кенгуру се захранвали младите семейства за здрав и вечен брак, малките деца след 3-годишна възраст - за здраве и дълголетие, мъжете - за да бъдат смели лидери в обществото. На възрастните месото от кенгуру се препоръчвало при стрес и недъг, както и за дълъг живот. Бушмените пък хапвали дъмпер - питка, направена от брашно и вода, изпечена на нагрят камък.

Модерната австралийска кухня е основана на здравата основа на традиционната английска. Набляга се на месото. Двете ястия, които са на особена почит, са месните пайове, пълни с месо, грейвиаи вегемит - солен екстракт от черна мая. Австралийците го обичат намазан върху тост или сухар. Но австралийската кухня отдавна е надминала класическите граници. След Втората световна война страната приема много емигранти - италианците и гърците въвеждат октопода и мидите, нови зеленчуци и подправки. Европейските майстори донесли методите на приготвяне на разнообразна гама от качествени сирена от козе и краве мляко. Виетнамските и китайските емигранти представили пържените зеленчуци и продавали специални подправки, дотогава неизвестни в Австралия, като джинджифил, пипер, босилек, люти чушки и др. Без значение какъв е типът на кухнята, морската храна заема порядъчна част в австралийското меню, защото тя се лови прясна от дългия бряг - кралски скариди, раци, скалопини, рибни филета от екзотични видове. Обядът при австралийците е много лек. Предимно се състои от сандвич, кукис или парче торта с пресен плод. Другото типично ястие за обяд е топъл пай с месо и кетчуп. След което е прието да се приключи с прясна плодова салата. На вечеря се слага най-голямото меню за деня. Залага се на супа, телешко месо и риба.

Ето някои от най-разпространените австралийски вкусотии, които препоръчваме да опитате.

Пай с бекон и яйца

замразено бутер тесто 2 кори
8 парченца бекон
6 яйца
1/4 ч. лъж. сол
1/4 ч. лъж. пипер
1/4 чаша нарязан магданоз

Приготвяне:

1. Нагрейте предварително фурната до 180 градуса. Върху набрашнена повърхност разточете леко едната кора от тестото с дебелина 3 мм.

2. Поставете тестото в 25 см тава и сложете парчетата бекон, като ги застъпвате леко. Счупете яйцата върху бекона, като с вилица пукате жълтъците. Посолете със сол и черен пипер и поръсете магданоз.

3. Разточете и втората кора със същата дебелина. С пръсти навлажнете краищата на долната кора с вода. Поставете втората кора внимателно. Притеснете краищата на двете кори. С остър нож нарежете леко пая отгоре.
4. Печете пая около 30 мин до златисто. Изчакайте да изстине, преди да сервирате.

Сандвичи с домати и мента

4 филийки пълнозърнест хляб
1-2 чаени лъж. масло
1 домат
щипка сол и ч. пипер
1/2 ч. лъж. захар
листа зелена мента

Изрежете корите на филийките. Намажете с масло. Нарежете доматите на тънки резени. Поставете по 2 резенчета домати върху филиите и поръсете сол, пипер и захар.

Нарежете ментата на ситно и поръсете върху доматите. Покрийте доматите с другите филийки. Нарежете по диагонал филиите на четири.

Бисквити Анзак

1 чаша овесени ядки
3/4 чаша настърган кокос
1 чаша брашно
1 чаша захар
1/2 чаша масло или маргарин
1 суп. лъж. мед
1 1/2 ч.лъж. сода
2 суп.лъж. вряща вода

Загрейте фурната на 200 градуса. Смесете ядките, кокоса, брашното и захарта в купа. Размесете добре. На слаб котлон разтопете маслото и добавете меда. Сложете содата в малка чаша и сложете врялата вода, разбъркайте докато содата се разтвори. Добавете към разтопеното масло и мед. Изсипете маслената смес към сухата смес в купата. Смесете добре. Покрийте с хартия тава за печене. С чаена лъжица вземайте от сместа и слагайте в тавата на разстояние 5 см една от друга. Печете 10-12 мин, докато бисквитите бухнат и леко покафенеят. Охладете бисквитите за 1-2 мин.

Крем супа от тиква

1/4 чаша масло или маргарин
1 глава лук, нарязана
1/2 ч.лъж. къри
500 г сварена тиква
2 ч. прясно мляко
2.5 чаши пил. или зеленч.бульон
1/4 ч. лъж. канела
2 ч. лъж. нарязан магданоз
1/3 ч. заквасена сметана

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай