Вкусният тахан е истинско лекарство

Вкусният тахан е истинско лекарство | StandartNews.com

Представата ни за тахана най-често да включва хумус, халва, сос за салати или продукт за веган сладкиши. Той обаче също така би могъл да бъде животоспасяващо лекарство, пише медицинският портал Doctiming.bg. Едно ново проучване показва, че таханът може да намали риска от сърдечно-съдови болести с 39% само за шест седмици.

Kогато хората в западния свят решат да вземат предпазни мерки срещу сърдечни заболявания, обикновено започват да пият аспирин или други лекарства, вместо да променят начина си на хранене и да започнат да се движат повече. Проблемът обаче е, че всички лекарства обикновено имат огромен брой странични ефекти и често колкото помагат, толкова и вредят.

Много по-ефикасно е да се приеме холистичен подход към здравето. Колкото и просто да звучи, често това се изразява в лека промяна на хранителните навици – да започнем да ядем по-малко от дадено нещо и да добавим друго нещо в диетата си, да паркираме малко по-далеч от офиса, за да ходим повече или да излезем уикенда на разходка, вместо да гледамe телевизия.

Едно много интересно научно изследване беше публикувано наскоро в медицинско списание в Иран относно свойствата на тахана да намалява риска от сърдечно-съдови заболявания при пациенти, диагностицирани с диабет тип 2. Изследваните са били разделени на две групи. Едната група не е променила нищо в хранителните си навици, а единствената промяна при другата група било да се добави една супена лъжица тахан към сутрешната закуска. Преди началото на експеримента на всички било измерено кръвното налягане, съотношението между „добрия" и „лошия" холестерол и атерогенния индекс на плазмата (съкратено АИП - посочва риска от сърдечно заболяване).

След шест седмици нивата на тези показатели били измерени отново. В групата, приемала всекидневно сусамов тахан, имало множество положителни промени – „добрият" холестерол се повишил леко, АИП (рискът от сърдечно заболяване) намалял с 39%, а кръвното налягане останало непроменено и при двете групи.

Заключението на лекарите било, че таханът намалява значително рисковите фактори при хората с диабет втори тип. Те отбелязват, че намалението на АИП с 39% при толкова малка промяна в храненето е наистина забележителна.

Вероятно ако такъв изумителен ефект беше постигнат от някое лекарство световните медии щяха да гърмят за това.

Оказва се, че сусамът, и сусамовият тахан в частност, е истинска звезда сред лечебните храни. Консумирането му помага още за:
намаляване на болките в ставите при болните от артрит;
действа укрепващо и оздравяващо на черния дроб;
чудесно средство за профилактика при язва и гастрит;
заздравява костите и косата;
подобрява имунната система и метаболизма в организма.

Добре е да консумирате 20-50 г тахан на ден, за да очаквате положителен ефект. В крайна сметка се оказва, че „магическите хапчета", които фармацевтичните компании се опитват да открият, всъщност се крият в храната ни.

Здравословни рецепти с тахан:

„Сутрешно торпедо"

100 г сусам
200 мл вода
1 лъжица мед

Разбивате с блендер (получава се млечнобяла течност). По желание може да се сложи и един банан на парченца и да се разбие - получава се прекрасно лечебно питие, което няма конкуренция сред лекарствата и хранителните добавки.

Бонбони „Великан"

200 г сусамов тахан
250 г мед
1 ч.л. ванилова есенция
1 ч.л. канела
60 г стафиди
200 г овесени ядки
100 г орехови ядки
малко ром

Стафидите се накисват в ром за 30 минути. В купа се смесват сусамовият тахан, медът, ванилията, канелата и отцедените стафиди. Добавят се смлените орехови и овесените ядки (добре е да сложите фини овесени ядки). Всичко се смесва много добре. Сместа не трябва да е нито твърде гъста, нито да е лепкава – това зависи от количеството овесени ядки. От тестото с влажни длани се оформят топчета колкото голям орех. Могат да се консумират сурови или се подредят в тава, покрита с хартия за печене, и да се притиснат леко. Пекат се 12-15 минути в загрята фурна, докато краищата им леко покафенеят. След като се извадят от фурната, се оставят за 2-3 минути в тавата. Подреждат се върху решетка, докато изстинат напълно.

(Статията е предоставена от медицинския портал Doctiming.bg)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай