Винен "Оскар" за изба САЛЛА

Винарска изба "САЛЛА естейт" получи голям златен медал от световното изложение ""Мондиал де Брюксел" за Cabernet Franc 2013.

Винен "Оскар" за изба САЛЛА | StandartNews.com

Производителят от Блъсково предлага ексклузивно продукцията си в заведения

Каберне фран, реколта 2013, спечели журито на конкурса "Мондиал де Брюксел"

Да присъстваш на пазара едва от 6 години и да грабнеш Голям златен медал от световно изложение - не са много избите, които могат да се похвалят с подобно постижение. Престижното отличие обаче бе присъдено от журито на световния конкурс "Мондиал де Брюксел", който се проведе в Пловдив. Наградено бе SALLA Cabernet Franc 2013. И отличието тежи още повече, защото това е единственото международно състезание, при което се прави допълнителна проверка на наградените вина, за да се гарантира последователност при качеството. След три дни на сляпа дегустация на бутилки от цял свят и раздаване на оценки, резултатите за българските изби като цяло са изключителни - 109 медала, 4 от които Големи златни. Един от тях е за Salla.

Всъщност винарска изба "САЛЛА ЕСТЕЙТ", създадена през 2010 г., се намира в село Блъсково, община Провадия. До там можете да стигнете като се отбиете от магистрала "Хемус", а избата е само на 60 км от Варна. Именно за това и през лятото прохлада и дегустация на качествени вина тук търсят туристи от цял свят.

Вината на "САЛЛА" са направени единствено от собствените масиви грозде. До тях също можете да се разходите, за да се убедите, че въздухът и слънцето в платото са "виновници" за превъзходния вкус. Теренът е хълмист, а местността съчетава уникални природни условия -комбинация от подходяща почва, релеф и климат. Винарната притежава 300 дка собствени лозя и произвежда около 20 000 бутилки вино годишно. Част от гроздето продава и на други производители. То се бере ръчно в касети по 10-12 кг и веднага се транспортира до винарската изба. За отлежаване се използват малки френски дъбови бъчви с обем 225 л от престижните френски бъчварници Francois Freres, Demptos, Sylvan, Seguin Moreau. Посадъчният материал е от френската фирма "Гийом" и включва елитните бели сортове Шардоне, Совиньон Блан, Траминер, Ризлинг и атрактивните червени - Пино Ноар и Каберне Фран. Отскоро винарната възражда и местния български сорт "Врачански мискет". И въпреки, че световната награда е за червеното им вино, препоръчваме да опитате и белите. За съжаление, бутилките с продукцията на "САЛЛА" не могат да бъдат намерени в търговската мрежа. Да ги опитате можете единствено в елитни ресторанти в страната. А бутилка можете да си купите само ако посетите избата на място или в интернет магазина на страницата й. Затова не се изненадвайте от костюмираните господа, които носят по кашонче - две до колата си. Цените на виното са изключително прилични. От Блъсково можете да се сдобиете с бутилка от различните сортове при цени от около 20 лв, колкото струва наградения Каберне Фран 2013.

Името на винарната често повдига въпроси за това какво означава "САЛЛА" и откъде идва названието на избата и вината. Хора от цял свят пък намирали връзка с местни топоними в родните им места. Всъщност "САЛЛА" е символ на връзката с корените на земята, която ражда вино още от времето на траките. В миналото името на село Блъсково е било именно Салла. Думата е с корен "салих", което всъщност означава чисто, добро, хубаво. И именно това значение е в идеален унисон със замисъла за създаването на избата. Също така, твърдят от избата, произнасянето на "САЛЛА" наподобява движението на езика към небцето при опитването на техните вина.

Изкушават гостите с домашно сирене и хляб

В Блъсково са помислили и за онези, които, опиянени от невероятните вина, вкусната храна и спокойната атмосфера, нямат никакво желание да си тръгнат. В имението има хотелска част с 9 двойни стаи и една за компании или семейство с 5 легла. Стаите са обзаведени с мебели от масивна дървесина, които внасят комфорт в интериора. Оборудвани са с климатик, телевизия и интернет. Има парна баня, а непосредствено до къщата за гости се намира и уютния ресторант. В него можете да опитате вината на избата, но има и специална зала. Цената на дегустациите започва от 20 лв, колкото струва основният пакет. В него е включено запознаването с три вида вина, обиколка на избата и представяне на технологиите, както и домашно приготвени хляб, сирене и кюфтенца. Ако желаете включване и на други деликатеси, можете да изберете и някой от другите пакети. Има и такъв с включена нощувка, закуска, обяд и вечеря със салата, гозба по избор, минерална вода и чаша вино. Освен това получавате сувенир от домакините. Посещенията обаче се организират след предварителна заявка.

Езда с танцуващи коне предлагат в имението

Танцуващите коне в испанското училище, което се намира в императорския дворец Хофбург, са безспорно една от атракциите на австрийската столица. Огромните атове, които внушават респект и пленяват с красотата си, са от породата Липицанер. Тя датира от 16 век, когато е развита заради изискванията на австрийския кралски двор и войската. Липицанерът е много грациозен кон, като е подходящ за дисциплината "Обездка", както и много приятен за свободна езда, заради спокойния си нрав. И докато цената да гледате шоуто във Виена и да се докоснете до красотата на тези животни ще ви излезе много солено, удоволствието е съвсем достъпно в "САЛЛА естейт". Можете да пояздите едно от тези достолепни и спокойни животни както в манежа, така и в околностите на имението. За тези, които не съберат смелост да възседнат доста едрите, но пък дружелюбни коне, остава възможността да се разходят със спортен файтон или каляска. По всяко време в имението има коне, тъй като освен за забавление на туристи, те са и за разплод. А след като заякнат, една част отиват при новите си собственици. Именно в село Блъсково е един от основните развъдници за породата у нас.

Бизнесмени от САЩ поръчват еликсирите на траките

Само преди дни от качествата на вината на "САЛЛА" впечатлени останали и американски бизнесмени. Винарната представила част от продукцията си -"Пино ноар" и "Шардоне Барел" в Хюстън, САЩ. Заедно с още родни изби от "САЛЛА" участвали в представяне под надслова "Вината на древните траки". Изложението било финансирано с европейски средства. Интересът към родните гроздови елексири бил огромен, а голяма част от собствениците на ресторанти и търговски обекти поискали да внасят от родната продукция. По време на 5-дневния тур посетителите били запознавани и с щрихи от историята на траките.

Всъщност Блъсково и Провадия също са свързани с този период от историята. Вино в региона се е правило от дълбока древност. При обработката на земята преди засаждане на новите лозя на "САЛЛА", в района са открити гръцки и римски монети от Мизия и Тракия. Както и фрагменти от глинени съдове и керамика, датирани от IV в. пр.Хр. до XIX в., които свидетелстват за съществуването на голямо тържище за вино. Част от намерените експонати могат да бъдат разгледани във витрините на дегустационната зала в имението.

В близост до село Блъсково се издига и естествено защитената средновековна крепост Мухалийско кале, в отвесните скали на която е изсечен Скалният манастир, датиращ от XII - XIV в. А в пещерата Тъпаните, обитавана още от каменната епоха, при всеки удар се чува ехо като звук от тъпан.

Провадия - най-старият град в Европа

Само на една ръка разстояние от "САЛЛА Естейт" се намира и най-стария град в Европа - Провадия - Солниците, който е на 6500 години. Именно около солниците възникнало и първото древно селище, тъй като подправката в древността били ценна разменна монета и при търговията замествала разплащането със злато и пари. Така всъщност Провадия по това време била монетния двор на Европа. Неслучайно край Варненското езеро е намерено най-старото обработено злато в света, категорични са учени. Причината е, че хората в района най-много са се замогнали от солта и са натрупали имане. През V хилядолетие пр. Хр. районът успява да се наложи като водещ икономически фактор в тази част на континента. Провадийските солни "кюлчета", използвани като паричен еквивалент, достигат далечни земи, осигурявайки на местното население богатства и охолен живот. По това време селището вече било гъсто застроено с красиви и функционални двуетажни къщи. От едната му страна се е намирал производственият център за сол, а от другата - религиозен център с ямно светилищеЗад крепостите на най-древния град край Провадия живеели около 350 богати хора, които обитавали двуетажни къщи. Неслучайно обектът е и един от фаворитите в едно от изданията на кампанията на в. "Стандарт" "Чудесата на България".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай