В Грузия е обида да не пиеш след тост

В Грузия е обида да не пиеш след тост | StandartNews.com

Зехтин, нар, мляко, агнешко и сирене са задължителни за трапезата

Ние сме измислили виното, твърдят местните хора

Грузия (на грузински: Сакартвело) се намира в централната и западната част на Азия, Закавказието. Граничи с Русия на север, Азербайджан на изток, Армения и Турция на юг и Черно море на запад. Столицата и най-големият град е Тбилиси. Съвременните грузинци произлизат от кавказките народи, които се споменават за пръв път в хрониките на Асирия в началото на 1 хилядолетие пр.н.е. Грузинската азбука се появява през V век пр.н.е. и е реформирана от цар Парнаваз I през 284 пр.н.е. Средновековната култура на Грузия е силно повлияна от християнството, възприето около 330 г. Многобройните грузински църкви и манастири са пръснати не само на днешната територия на страната, но и в съседните области, както и в по-отдалечени райони, като Сирия, Палестина, Атон. Бачковският манастир, един от най-големите у нас, е построен от грузинци, и в продължение на три века е обитаван от грузинци.

Грузинската кухня е събрала най-доброто от Изтока и Запада. Средиземноморско и азиатското влияние се смесват в едно. Задължителните съставки на грузинските ястия са зехтин, нар, мляко, агнешко, ароматни подправки и сирене. Важно е масата да е отрупана с разнообразни ордьоври, разядки и месо, което за кавказките народи е много важен компонент, предвид планинските условия на живот. Независимо дали сте на обяд или на вечеря, на грузинската софра виното никога не свършва!

Грузинското вино е признато за едно от най-добрите в света. Според археологически проучвания, по тези земи се прави вино повече от 8000 години! Носят се слухове, че грузинците закърмвали децата с вино, а вместо приспивни песни им редели тостове. И до ден днешен е прието в селата да се топи хлебец във вино и да се дава на бебетата да смучат преди сън и при колики. Грузинците смятат, че гостите идват от Бога. И ако гостът откаже да пие вино след тост на домакина, това е голяма обида. Грузинското гостоприемство няма граници.

Ако искате да посетите люлката на винарската индустрия, отправете се към Кахети, източна провинция на Грузия. Местните жители твърдят, че грузинците са изобретили виното. В страната има 500 сорта грозде. Най-доброто време за посещение на региона е през есента, когато започва прибирането на реколтата. Не напускайте провинцията, без да посетите David Gareja - древен манастирски комплекс, построен през VI век.

Тайната на грузинското вино се крие в сортовете грозде и кавказкия планински климат. Един от най-тачените сортове е Alvani Grapes. Салкъмът му е огромен, гъст, а зърната - мастилено сини, до черни. Страната произвежда както червени, така и бели вина, като най-известните са червеното "Рказители" и белия му вариант "Тсинандали". На виното е отредена ключова роля в икономиката, а традициите на лозарството са неразделна част от националната идентичност на страната.

Грузинският метод за правене на вино в квеври няма аналог в света, твърдят специалистите. Самите квеври - глинени амфори, от древността се използвани за ферментация и съхранение на виното. Обикновено ги закопават в земята или замазват с глина. Понякога съдовете достигат до 2 метра, а на широчина - около 1,5 метра. В тях се събират няколкостотин литра. Помещенията, където се съхраняват квеврите с вино, се наричат "марани" - изби. Традиционният грузински метод за правене на вино в огромните квеври е признат за нематериално световно културно наследство от ЮНЕСКО .

Сядате ли на маса в Грузия, пригответе си минимум един час, в който ще сте на истинско театрално представление в няколко действия. Тостовете са неотменна част от древната грузинска традиция. Без тост не никой не докосва софрата. Грузинците отдавна са всепризнати майстори на изкуството да се вдигат тостове. Първият тост се произнася от домакина, т.нар. ТАМАДА (почетен ръководител на празненството), следван от АЛАВЕРДИ (правото на ответен тост). Като се изчерпат тостовете, грузинците започват да пеят, но само мъжете.

Грузинските хорови мъжки песни са акапело на няколко гласа и задължително се изпълняват, ако в къщата е влязъл скъп гост или чужденец. А иначе грузинците си пеят и пият вино на всеки семеен празник или събиране. Нека се потопим в магията на грузинските гозби, които са многогласна песен за сетивата с великолепните си вкусови качества. Това е една малка част от рецептите, които ми даде моята стара грузинска приятелка Нино. Тя ми каза, че Грузия винаги ще си остане загадъчна, очарователна, гостоприемна и пленителна, понякога непредвидима и по-вероятно изненадваща.

ТОСТОВЕ
1.
Сулико и Шота се обичали толкова много, че се оженили. Тъкмо се оженили, и пратили Шота в командировка.
- Не се притеснявай, скъпа - казал той на младата и красива жена, - след три дни ще се върна.
Минали три дни, минали три пъти по три дни, а Шота не се връщал. Минали десет по три дни, а Шота все го нямало. Разтревожила се младата булка и пуснала телеграма в десет града на десетте му най-верни приятели. И пристигнал отговор от десетте града от десетте най-верни приятели:
- Спокойно, не се притеснявай, Шота е при нас!

Да вдигнем тост за верните приятели, които никога не ни подвеждат.

2.
- Гоги, какъв искаш да станеш, като пораснеш? - питат гостите.
- Искам да стана бизнесмен, като татко - отговорил Гоги. - Вчера ме заведе в офиса и там много ми хареса как работи.
- А ти как ще работиш?
- Като него. Сутринта ще отида в офиса, ще седна на бюрото, ще запаля дебела пура и ще започна да говоря колко много работа имам днес. След това ще отида с приятел бизнесмен на обяд. Като се върна следобед, ще се развикам на всички, че нищо не са свършили. После ще се прибера вкъщи ужасно уморен и ще си полегна на дивана пред телевизора.

Да пием за нашите деца - те са светлото бъдеще!

3.
Питат стария грузинец:
- Защо приятелите толкова лесно се превръщат в неприятели, а враговете да превърнеш в приятели е много трудно?
- По същия начин, както да се разруши една къща е много по-лесно и бързо, отколкото да я построиш - отвърнал старият грузинец. - Да счупиш стъклената ваза е много по лесно, отколкото да я направиш. Парите се харчат много по-лесно и бързо, отколкото се печелят.

Да вдигнем тост за съзиданието, а не за разрушението!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай