Свалете дамата с шоколад

Свалете дамата с шоколад | StandartNews.com

Усет, чувство и желание са основните съставки на всеки кулинарен шедьовър, споделя експертът

"С храната винаги можеш да се обясниш в любов. Тя е задължителна подправка в перфектното меню. А това вeднага проличава още при поднасянето", казва Дани Спартак, главният готвач на "Гастротека"-та, софийската обител за изкусна френска кухня. И ако представителите на силния искат да очароват някоя дама, да пробват с шоколад - като тарт с лека солена нотка и ягоди, например. Разбира се, никога няма да сгрешат, ако заложат на един от най-известните афродизиаци - стридите. "Всъщност всяко отлично приготвено блюдо може да бъде афродизиак. Стига човек да е способен да му се наслади и оцени. Можем много да се учим от французите. За тях храната не е просто всекидневие, а култура и начин на живот. Ценят добрите продукти и знаят как да ги приготвят. Показателно е, че предлагат 350-400 вида сирена. Всеки ден от годината можеш да ядеш различно и пак няма да опиташ всички", разказва Дани. Той е усвоил тънкостите на изкуството в култовото френско кулинарно училище в Лондон Le cordon bleu.

За Свети Валентин предлага ефирно и ненатоварващо меню. Основното ястие е заешко руло с пюре от грах и микс от горски гъби. "За да могат да се забавляват по-късно хората и да им е по-леко", уточнява той. Гъбите в неговата кухня се доставят от специален познавач, който ги снабдява с интересни пресни видове. А за десерт влюбените да се поглезят с ябълков милфьой - "хиляда листа". Този впечатляващ завършек на вечерята представлява фино нарязана ябълка. По традиция в него се слага и многолистно тесто, но за да бъдат дамите спокойни за талията си, Дани използва само плода.

Едно от бижутата на Дани е взетото "назаем" от френската кухня бейби петле, сервирано с манатарки и сушени смокини, които идеално омекотяват натрапчивия вкус на месото. Другият хит е патешкото магре с вариация от зеле (червено или брюкселско) и кестени. Любимите на французите охлюви също са много вървежни. В страната на петлите се изяжда около 500 милиона охлюви годишно, а интересното е, че много от тях идват от ферми в България.

"Хората като че ли започват да експериментират повече с храната. Опитваме се, но надали ще достигнем французите. Всяка кухня е вкусна сама по себе си. Но те имат отношение към всеки продукт, който се готви по определен начин, за да не се съсипе. Чинията също трябва да е с минимални декорации, човек трябва да разбира какво му се сервира", категоричен е Дани. Именно поднасянето е пресечната точка между традиционната френска кухня и тази на Дани. Според него софиянци се плашат от малките порции, но и от претрупаните чинии. За това той търси златната среда. Използва патешка и свинска мас за месата, а пържените му картофи с мас са просто разкошни. Неговото любимо ястия е недооцененото у нас свинско краче. Той го приготвя по рецепта на известния Пиер Кофман, леко модифицирана - пълнено с яйца, сметана и мляко. Топ 5 на любимите му ястия се допълват от телешки мозък в червено вино, терин, гъши дроб и, разбира се, шоколадов мус. Скоро Дани възнамерява да предприеме кулинарно пътешествие из малките селца в Южна Англия. Избрал е мястото не само, защото не обича големите градове, но и защото в малките населени места вкусът на традиционната кухня се е запазил по-автентичен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай