Сила за живот

Сила за живот | StandartNews.com

Лятото се слави със смяната на две неща - на обувките с джапанки и на мазните храни със зеленчуци и плодове. Природата се е погрижила през този сезон да ни създаде запас от всякакви чудни витамини и минерали, които да ни държат здрави и силни през цялата година. Допълнителен бонус е да приемаме локални за географската ни ширина продукти - затова сме извадили най-полезните дарове от българската градина. А тя наистина има какво да ни предложи.

Чесън и целина срещу подпухване

Едно от най-лошите неща, които могат да ни споходят на плажа, е чувството за подпухналост и подуване. Но и за това имаме нашенски природен лек. Чесънът и целината действат като диуретици и ще ви отърват от ненужната вода, без да причинят дехидратация. Освен това ще ви помогнат с онези няколко килограма, които не понасяте. Какво толкова правят тези зеленчуци? Съставките и в двата стимулират бъбреците, като ги карат да изхвърлят отпадъци и допълнителни течности, задържани предимно в коремната област. Освен това чесънът е богат на витамин Б6, фосфор, калций, желязо, йод, сяра, хлор, алицин и алисиат. Това го прави ефективен съюзник срещу диабет, холестерол, хипертония, очни болести, настинки, диария и проблеми с храносмилането.

Пчелният прашец е задължителен

Жълтият пчелен прашец някак е останал в сянка покрай всички модерни женшен и макови продукти. Съветваме ви обаче да мислите по-локално, защото нашенският еликсир не само съдържа цялото съдържание на горе изброените, но дори ги превъзхожда откъм други ценности. Една здрава пчела се труди на осемчасов работен ден в продължение на месец, за да произведе само една чаена лъжичка от него. В крайния продукт се съдържат 22 вида аминокиселини и 40 процента протеин, което изпреварва дори месото. Ползите от прашеца са толкова много, че моментално го превръщат в суперхрана. Той ще ви лиши от умората, ще блокира възпалителните процеси в бронхите и белия дроб, ще повиши имунната ви система, ще тушира състоянието на алергии и астма, ще облекчи акнето и ще направи още чудеса.

Пъпеш за виталност

Яжте пъпеши и не му мислете много. Освен че ще се освежите, тонизирате и заситите само в 40 калории на 100 грама, ще си помогнете здравословно по забележителен начин. Сочният плод крие витамини C и B, каротин, фолиева киселина, желязо, калий, калций, натрий, магнезий, които го правят ценен при редица заболявания. Използва се при малокръвие и изтощение, отоци, камъни в бъбреците и пикочните пътища, действа като средство за детоксикация. Семките му подсилват потентността, а фолиевата киселина действа благотворно при бременните.

Подсилете имунитета с чушки

Едно от най-хубавите постижения на лятото е, че ражда чушки. Зелени, червени или жълти - те са от най-колоритните български зарзавати, които се кипрят на трапезите ни целогодишно. Но далеч не са само за красота. Чушките съдържат в изобилие витамините A, B1, B2, B6, C и E, като количеството на витамин C в тях е много по-голямо от това в магданоза и цитрусите. Само 100 грама от тях, ще ви запасят с 10 милиграма калций, 13,2 грама магнезий, 24 милиграма фосфор, желязо, калий, ниацин, триптофан и захари. И това не е всичко - отличават се с високо съдържание на цинк - много повече от краставици, домати, маруля, тиква, диня, а както знаем, той има важна роля при подрастващите и укрепва имунната система. Освен това хрупкавите зеленчуци осигуряват на организма добра защита от сърдечно-съдови заболявания. Имайте предвид, че лютите чушлета са най-изобилстващи откъм всичко изброено.

Краставицата намалява холестерола

Днес краставицата е четвъртият най-широко разпространен зеленчук в света и това никак не е случайно. Макар мизерна откъм калории - само 12 на 100 грама, тя се смята за една от най-силните суперхрани. 95% от нея е вода, но останалото са си чисти витамини и минерали, с нищожно количество въглехидрати. Само не изхвърляйте кората! В нея има фибри, магнезий, калий и силициев двуокис - съществен за кости, сухожилия, мускули, хрущяли и всякаква съединителна тъкан. Освен като компаньон на домата в шопската салата, краставицата заслужава похвала за всички здравословни дарове, които носи. Сокът й помага на болните от диабет, намалява лошия холестерол в организма, изчиства камъни в бъбреците, действа при всякакви храносмилателни разстройства- киселини, гастрит, язва. Дори може да бъде използвана като разкрасителна магьосница - против лош дъх, за стягане на венци, за здравина на ноктите, за растеж на косата и, разбира се, с 12-те си калории наистина ще ви втали.

Нарът забавя стареенето

Ако вече можете да си осигурите нар, чиито същински триумфален поход всъщност започва през септември, то знайте, че този достоен плод е конкурент на годжи бери и акай бери. Някога фараоните били погребвани с един нар под мишница - смятало се, че той ще ги направи безсмъртни. Сам по себе си този плод е като трезор за чудни вещества. Мощният му антиоксидант действа директно върху ДНК структурата на клетките и забавя стареенето. Неслучайно се използва в редица кремове против бръчки. Освен това нарът сваля високото кръвно, оправя лошия дъх и понижава температурата. Използва се и при анемия, заболявания на простата и възпрепятства задържането на ненужна вода в тялото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай