Шоколад за остър ум

До 6 питиета седмично пазят от деменция

Шоколад за остър ум | StandartNews.com

Къри, зеле, скумрия и кафе държат мозъка във форма

Вероятно хиляди пъти сме чували поговорката: "Човекът е това, което яде". Потвърждава я и ново проучване - храната може да ни направи по-умни. Дневното ни меню всъщност има огромно въздействие върху развитието и работата на мозъка, затова трябва внимателно да подбираме това, което хапваме, твърдят от сп. "Prevention". Правилните храни са щит срещу алцхаймер и други форми на деменция. А ето и кои са те:

Морски дарове

Морската храна - като сьомга, риба тон, скумрия и сардина, съдържа голямо количество омега-3 мастни киселини, които пък стимулират умствените способности. Изследвания на университета Туфт показват, че при хората, които си похапват риба три пъти седмично, рискът да развият алцхаймер спада с 39%. Препоръчително е морски деликатеси да се ядат поне два пъти в седмицата.

Зеленчуци

Броколи, карфиол, зеле - все зеленчуци - "пазители" на мозъка. Те са богати на антиоксиданти като Витамин C и каротеноиди. Тези антиоксиданти защитават мозъка от свободните радикали, които тялото произвежда, когато преобразува храната в енергия. Свободните радикали са рисков фактор за възникването на сърдечно-съдови, белодробни и ракови заболявания. Затова е добре изброените зеленчуци да влизат в менюто ни всеки ден, а и какво по-хубаво от свежа салата в горещото време?

Авокадо, ядки, зехтин

Съдържат друг мощен антиоксидант - витамин Е. Изследванията показват, че при хората, които поемат умерени количества витамин Е от храната, а не от хранителните добавки, рискът да развият алцхаймер е понижен с 67%. 15 мг витамин Е на ден са достатъчни, това количество се съдържа в два бадема например.

Шоколад

Добрата новина - можете спокойно да си подсладите с шоколад, оказва се, че той също е полезен за мозъка. Само че не какъв да е - истински помощник е черният. В съдържанието му влизат флавоноиди - друг вид антиоксиданти. Други продукти, богати на флавоноиди, са ябълките, червеното вино, лукът, чаят и бирата.

Вкусна Азия

Не пропускайте да се поглезите и с тайландски и индийски специалитети. Кърито потиска възпалителните процеси. Ключовата съставка е куркуминът, който предпазва от разпространението на амилоидните плаки в мозъка, за които се счита, че водят до деменция и алцхаймер.

Горски плодове

Те са идеални за следобедна закуска в летните жеги. Като бонус ягодите, малините и боровинките помагат за по-добра памет и концентрация. Тези плодове също са задължителна част от дневното меню.

Вода

Всяка клетка в организма се нуждае от вода, за да функционира, в това число и мозъчните клетки. Всъщност човешкият мозък съдържа 74 - 90% вода. Проучване на университета в Охайо доказва, че хората, които са добре хидратирани и пият достатъчно вода, имат по-добра мозъчна дейност. На ден трябва да се пият между шест и осем чаши вода.

Алкохол

Всеки знае, че хроничното пиянство е вредно и може да доведе до деменция. Да си пийваме по малко от време на време обаче има своите предимства. Учените изчисляват, че при хората, които консумират от 1 до 6 питиета седмично, рискът да развият деменция пада с 54%. Някои доктори твърдят, че умереното пиене пази и от сърдечни проблеми. Малките количества алкохол предотвратяват запушване на кръвоносните съдове.

Кофеин

Кофеинът в малки количества също е "приятел" на мозъка. Той засилва паметта, концентрацията, повишава скоростта на реакциите. Според проучванията хората, които обичат да пият кафе, са с 30% по-малко застрашени да развият алцхаймер. Дневният прием на кофеин не трябва да надвишава 300-400 мг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай