Салата за закуска, десерт за вечеря

Салата за закуска, десерт за вечеря | StandartNews.com

За по-слаба фигура се сбогувайте със стереотипите в храненето

Колкото бързо възникват най-различни диети, също толкова мигновено и отшумяват. Една от тях обаче има претенциите да се задържи по-дълго и да помага на хората в борбата на килограмите. Хранителният режим "Чисти 30" претърпя грандиозен успех в интернет и социалните мрежи "Пинтерест" и "Инстаграм". Принципът му е от най-опростените - за 30 дни се лишите от тестени и млечни изделия, алкохол, зърнени, бобови и соеви храни, всичко рафинирано и с добавена захар. Не си мислете, че не остава нищо за ядене. Можете да се наслаждавате на истинската храна - плодове, зеленчуци, месо, риба, растителни мазнини и пречистено краве масло (гхи). Последното се получава, като се загрее в малка тенджерка на умерен котлон, докато се разтопи. След това се прецежда през марля.
Зеленият фасул също е позволен.

"Чисти 30" се появява, благодарение на експертите по хранене Далас и Мелиса Хартуиг от Солт Лейк Сити. Режимът се прочува чрез книгите им с рецепти. Диетата помага на Далас да се отърве дори от хронична инфекция на раменната става. Както винаги обаче, не всички са единодушни. Редица спецове критикуват хранителната програма, защото отхвърля важните за организма бобови и пълнозърнести храни.

Последователите на диетата споделят снимки в интернет, направени "преди" и "след" строгия режим. Видимият резултат е най-добрата реклама за двамата диетолози и тяхната концепция. Всички коментират, че след нея се чувстват пречистени и са се сбогували с болежките.

За да започнете диетата, трябва да изпразните хладилника от забранените храни. Най-трудният период е през първата седмица, когато ще сте раздразнителни от липсата на въглехидрати. По-нерешителните се предават именно тогава. През втората седмица положението коренно ще се промени. Макар да не забележите да сте отслабнали видимо, ще се чувствате много по-добре и по-енергични.

Стриктни рецепти и съвети можете да намерите в книгата на авторите на диетата "Чисти 30" ("Whole30") - има я в интернет на английски. Но това далеч не е задължително. Хранете се умерено и редовно. С позволените вкуснотии правете каквото си поискате - блат за пица от тиквички и яйца, шоколадов крем от банани, авокадо и какао, карамелизирани аспержи с портокали... Скоро ще осъзнаете колко разнообразно е вашето хранене, без да се охарчвате за много продукти. Друг полезен ход: не се съсредоточавайте върху трите основни хранения за деня. Авторите смятат, че закуската, обядът и вечерята са стереотипи. Откажете се от тях и ще видите, че може да закусите със супа или салата, а за вечеря да си направите голям здравословен десерт. За утоляване на жаждата пийте неограничено вода, включително кокосова, чай от камбуча, чайове, фрешове и смутита. Кафето също е позволено, но до две чаши на ден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай