Ода за козунака

Ода за козунака | StandartNews.com

Козунакът е сладък обреден хляб, който традиционно се приготвя на Великден. Символизира тялото на Исус Христос, а червените яйца - Неговата кръв. Голямо предизвикателство пред днешната домакиня е приготвянето на този така вкусен, но и задължителен за трапезата на празника хляб.

От няколко години в пекарната ни приготвяме козунаци по изпитана стара рецепта, като, разбира се, има и тънкости, но при желание всяка домакиня би могла да приготви вкусен козунак вкъщи.

Ето и рецептата за два големи козунака:

1 кг бяло пшенично брашно
40 г жива мая
6 яйца
300 г прясно мляко
125 г краве масло
200 г кристална захар
1 чаена лъжица сол
настъргана кора от един лимон, или портокал
ванилия

Как да приготвим козунака?

1. Маята се размива с малко затоплено прясно мляко, прибавя се лъжица захар и две брашно. Оставя се на топло за 15-20 минути.

2. Яйцата се разбиват със захарта, прибавят се затопленото мляко и ванилията.

3. Брашното се пресява, прави се кладенче в средата и се изсипва яйчената смес, настърганата кора, солта и маята.

4. Накрая се изсипва част от маслото, което е затоплено и започва месенето. Козунакът трябва добре да се измеси. Препоръчително е това да стане в машина, но може и на ръка. Преди да е готово тестото, се добавя на тънка струя топлото масло и продължава да се меси до меко и нелепнещо тесто.

5. Слага се да втаса в намаслена купа, покрито с фолио /за да не хване кора отгоре/ и се оставя на топло за час, докато не удвои обема си.

6. Тестото се разделя на топки, от които се правят фитили и се сплитат по желание. Тук е добре да се каже, че биха могли да се използват стафиди или други сушени плодове, както и различни видове ядки или локум. Козунакът се сплита и се оставя още за час на топло да удвои отново обема си. Преди да се остави да втасва отново, козунакът се маже с жълтък, поръсва се със захар.

7. Козунакът се пече на слаб огън, бавно, като се покрива с фолио /ако е необходимо/ за да не прегори отгоре, около 50 минути или до готовност. Трябва да има препечена, златиста коричка отгоре.

От тестото бихте могли да направите и рула с различна плънка - шоколад, мармалад или сладко с карамелизирани орехи или други ядки.

Курабийките на баба

Кой не си спомня за уханните бабини великденски курабии? Вкусът им бе неповторим.

Необходими продукти:
3 яйца
4 - 5 ч. ч. брашно (колкото поеме)
1 ч. ч. захар
1/2 ч. ч. кисело мляко
1/4 ч. ч. олио
5 г амонячна сода (1/2 пакетче)
1/2 ч. л. хлебна сода
1 ванилия
кората на 1 лимон

1 яйце
захар за поръсване

Начин на приготвяне:
Разбиваме яйцата със захарта с миксер. Към сместа прибавяме олиото, киселото мляко, в което предварително сме сложили амонячната и хлебната сода, настърганата кора на лимона и ванилията. Разбъркваме до хомогенна смес. Пресяваме брашното и го изсипваме в подходящ съд. Правим кладенче в средата и изсипваме течните съставки. Замесваме тесто, което трябва не трябва да е много меко, но не бива и да е твърдо. Покриваме го с кухненско фолио и го оставяме да си "отдъхне" за около 30-40 мин. Разделяме тестото на части и оформяме топки. Всяка от тях разточваме на лист с дебелина около 6-7 мм, в зависимост от желаната дебелина. Задължително набрашняваме леко повърхността, върху която разточваме тестото. С помощта на метални формички изрязваме желаните фигурки и ги поставяме на разстояние една от друга в предварително намаслена тава. Преди печене ги намазваме с разбитото яйце и ги поръсваме със захар.

Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна до златист загар за около 10-12 минути. Наглеждайте ги, за да не прегорят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай