Мангото топи мазнините

Мангото топи мазнините | StandartNews.com

Сокът му е полезен при малокръвие и засилва апетита

На Изток вярват, че има плодове, дарени от рая. Сред тях е мангото, чиито ползи за здравето са неизброими. Все още се водят спорове коя е родината на плода. Някои твърдят, че е Индия или Югоизточна Азия, а други са убедени, че това е Судан. Там още преди 4 хиляди години плодът става любим и за знатните, и за простолюдието. С манго са се хранили и фараоните. Древните египтяни открили невероятните му козметични качества. По време на празници хората в Индия и до днес украсяват вратите на къщите си с мангови листа, вързани едно за друго. Манговите дървета са вечнозелени и с гъста корона, достигаща диаметър от 10 метра. На височина могат да достигнат 35 - 40 м. В Судан има специални ферми за манго, което се отглежда грижовно от местните "феллахи". Често местните наричат манговите плантации "джиненат ад-джанна" - райските градини. Плодовете на манговото дърво са със сладникав до стипчив вкус. Има десетки сортове, като по-известни сред тях са "Алфонсо", "Томи Аткинс" и "Кондо".
Днес мангото намира широко приложение в кулинарията и козметиката и има безброй полезни за здравето качества. То е с богато съдържание на натрий, бета каротин, витамини от групата на B, витамин С и E. Съдържа калций, желязо, калий, магнезий и мед и е без наситени мазнини и холестерол. Наличието в мангото на големите количества биологично активни вещества го прави един от лечебните плодове, използвани в традиционната индийска и арабска медицина. Високото съдържание на бета каротин, който играе ролята на антиоксидант, предпазва кожата от лошото влияние на околната среда. Древните египтяни са се възползвали от това му качество за приготовление на различни маски за лице, предимно удължаващи живота на кожата. Маските за коса с манго пък я правят устойчива, здрава с бляскав оттенък. Мангото е много подходящ продукт за кокошата слепота. За малките деца свежият мус от манго е много по-полезен от пюрето от моркови. Плодовата киселина стимулира храносмилането. Благодарение на високото съдържание във вътрешната влакнестата част на много минерални вещества и течности, мангото стимулира дейността на бъбреците и червата. Сокът му е полезен при малокръвие, спомага за укрепване стените на кръвоносните съдове, засилва апетита. В Судан никой не сяда на масата, преди да изпие една чаша сок от прясно изцедено манго. Един плод от около 600 грама покрива 1/3 от дневната потребност на организма от калий и видимо понижава кръвното налягане. Сокът от манго способства и за укрепването на стените на кръвоносните съдове, затова той може да се използва в изготвянето на диета при атеросклероза. Екстракт от плодовете на манго е истински хит сред продуктите за отслабване и топене на мазнини.
Мангото е и дълбоко залегнало в кулинарията, особено на източните азиатски държави. От него се приготвят различни и вкусни пюрета, сосове, кремове, сорбета. Сладкото и конфитюрът от манго е с уникален вкус. Не рядко манго се прибавя в различни салати или ястия с месо и риба. В Судан с манго се приготвят вкусни сосове и чътни. Суданците отдават специална почит на този плод.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай