Мамалигата - визитка на румънците

Мамалигата - визитка на румънците | StandartNews.com

Ако искате автентичен вкус, правете я с местно царевично брашно

Комшиите преглъщат манджите с полусухо вино, цуйка и палинка

Уж сме съседи с румънците, а манджите ни са доста различни. Може би причината се крие в далечното ни минало. Местните хора смятат, че в корените на родословното им дърво стои смесването на даките с римските колонисти от времето на император Траян, който пленява Дакия през 106 г. Силно влияние има балканската кухня. От турците румънците са възприели любимата ни шкембе чорба и мусаката, от българите - зеленчуковите манджи, от гърците - салатите, а шницелът е дошъл от австрийците.

Сред най-популярните храни е качамакът. Историята разказва, че ястието от царевично брашно е било смятано за храната на бедняците. Сега обаче заема достойно място на румънската трапеза. Съседите ни са толкова известни с него, че в много страни ги наричат "мамалиги". Царевичната им гордост обаче не е нищо повече от познатия ни качамак от рецептите на бабите ни. Спомням си как баба ми правеше мамалига, залята с горещо масълце и натрошено сиренце. Ако искате обаче да постигнете автентичния вкус, трябва да пригответе качамака с румънско царевично брашно за мамалига. Всъщност качамакът е национална гозба на редица европейски страни. Някои исторически сведения дори твърдят, че мамалигата е навлязла в румънската кухня след окупацията на Североизточна Добруджа. Жълтият хляб се е правил преди повече от хилядолетие на територията на двете Америки. Царевицата е култура, която идва в Европа и Азия след Великите географски открития.

Румънците предпочитат телешкото, но по Коледа всяко семейство традиционно коли прасе. От месото се приготвят разнообразни ястия като картабоши (кърнаци с черен дроб в свинско черво) или пифтие (желирани части от прасето като уши, зурла или глава). Интересен факт е, че на Коледа румънците приготвят и козунак. За Великден готвят агнешко. От дреболиите приготвят дроб сърма, наричана на румънски "дроб".

За десерт поднасят баница със сирене и стафиди. Зеленчуците, най-често мариновани, се поднасят като гарнитура към месните ястия, които обикновено са приготвени на скара с въглища или на грил. Типично румънски белег е и присъствието на чесън на трапезата. Друга почитана гозба е боршът - кисела настойка от пшеница. Румънците най-често наливат в чашите си вино, като предпочитат полусухите и сладките червени и бели вина. Бялото се консумира разредено с газирана вода, наричат го "шприц".

Северната ни съседка е сред най-големите производители на сливи в света. Почти цялата си продукция използват за направата на сливова ракия, наричана "цуйка", която е с нисък градус. Произвежда се и плодова ракия с по-висок градус, наречена "палинка". В състава й влизат ябълки, сливи, круши и други плодове.

Рofta buna !
/Добър апетит/


Рецепти

Мамалига

Продукти:

250 г царевично брашно, 1 литър прясно мляко, 100 г краве масло, 200 г сирене, 50 г кашкавал, няколко стръка магданоз, смлян чер пипер и сол на вкус

Приготвяне:

Млякото се вари. Добавя се 50 г краве масло и на тънка струя при постоянно бъркане в една посока се изсипва царевичният грис. Вари се, докато кашата се сгъсти и започне да се отделя от стените на съда, като се бърка без прекъсване. Добавя се настърганото сирене (и кашкавал) и сместа се изсипва в тавичка. Заглажда се и се залива с останалото разтопено масло. Поръсва се с настърган кашкавал и нарязан на ситно магданоз.

Олтянска салата

Продукти:

100 г шунка, 3-4 домата, 2 краставици, 2 сладки червени чушки, 100 г листа от зелена салата,
20 г пресен лук, 150 г сирене, 2 яйца, 4 с. л. олио, 1 с. л. лимонов сок, 1 скилидка чесън, копър, смлян черен пипер и сол

Приготвяне:

Доматите се нарязват на парченца, обелените краставици също. Чушките се режат на тънки колелца, а салатените листа - на едро.
За соса се смесват лимоновият сок, пиперът, счуканият със сол чесън и наситненият копър.
Подготвените зеленчуци се смесват с нарязаната на тънки ивички шунка. Салатата се подправя със соса и се разбърква.

Гогол-могол

Продукти:

12 жълтъка, 150 г захар, настъргана кора на 1 лимон, 60 г портокалов ликьор, 60 г коняк, 90 г розов мускат, 360 г бисквити

Приготвяне:

Жълтъците се разбиват със захарта. Добавят се лимонената кора, портокаловият ликьор, конякът, виното и всичко се разбива до получаването на консистенция на гъста сметана.

Мититеи

Продукти:

1 кг телешко месо (от врата), 250 г говежда сланина, 1 ч. л. сода бикарбонат, 1 ч. ч. студен бульон, чесън и сирене, черен пипер и сол, оцет или лимонов сок, олио

Приготвяне:

Месото и сланината минават през месомелачката, посоляват се и се подправят с черен пипер. Добавя се содата, разтворена в оцет или лимонов сок и настъргано сирене. В каймата се налива от студения бульон и се бърка с лъжица, докато се получи еднородна смес. Оставя се в хладилника за едно денонощие, след което се добавя чеснов сок на вкус. На месомелачката се поставя накрайникът за приготвяне на домашни колбаси.
Месото се пуска през машинката, като се режат парчета с ширината на дланта. Мититеите се пекат на скара с въглища, която предварително е силно сгорещена и намазана с парче говежда сланина. Щом започнат да се зачервяват, трябва да се поливат с чеснов сок, смесен с олио. Поднасят се горещи.

Кокоша супа

Продукти:

150 г кокоше месо, 600 мл вода, 2 картофа, 1 морков, корен от магданоз, 10 г брашно, 20 краве масло, 1 ч. л. оцет, 40 г сметана,
сол, червен пипер и магданоз

Приготвяне:

Месото се залива с подсолена вода и се вари до готовност, след което се изважда от бульона, който се прецежда. Брашното се суши в огнеупорен съд на котлона, докато придобие светлобежов цвят. След като се охлади, брашното се размива с неголямо количество бульон. Морковът, лукът, коренът от магданоз се нарязват на сламки и се задушават в масло. Към тях се добавя оцет или лимонов сок и се оставят за малко на котлона. Във врящия бульон се поставят нарязаните на парченца картофи и се варят до готовност. След това се добавят морковът, лукът, коренът от магданоз. Кокошата супа се сгъстява с брашното, подправя се със сол и черен пипер и се вари още 5 минути.

Кайсиев десерт

Продукти:

600 г презрели кайсии, 80 г пудра захар, 120 г захар, 1 лимон, канела, 3 ч. ч. бяло вино

Приготвяне:

Половината от обелените плодове се нарязват на малки парченца, посипват се с пудра захар и се оставят в хладилника. Във виното се поставят парче лимонена кора, канела, прецеден лимонов сок и се кипва. От останалите кайсии се приготвя пюре, добавя се захар, залива се с охладеното вино и внимателно се разбърква. Със соса се заливат нарязаните кайсии. Десертът се разпределя по чинии (шоли) и се поднася.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай