Киноа вместо пържола

Киноа вместо пържола | StandartNews.com

През лятото от месото получаваме задух и се потим повече

През летните жеги имаме нужда от прилив на енергия. Летните скари, алкохолът и разхладителните газирани питиета всъщност ни лишават от нея. Освен енергия през отпускарския сезон се надяваме да получим и така жадуваното спокойствие. Оказва се обаче, че именно месото ни прави неспокойни и раздразнителни. През студените месеци имаме остра нужда от силни дози протеини и белтъчини, докато през лятото витамините са на първо място - особено C, A и D. Стероидните хормони, отделящи се в тялото на животното, след като бъде убито, всъщност не се унищожават при термичната обработка на месото. Те се отделят в тялото и коренно се различават от хормоните при хората. Тези стрес хормони активизират защитните сили на организма и ни правят склонни към агресия.

В организма животинските, млечните продукти и захарта водят до образуване на киселини, които разграждат храната. Ако тези продукти преобладават във вашето меню, те пречат на абсорбирането на витамините от растителната храна.

Скорбялата също не може да бъде преработена в киселинна среда, а в алкална. Това води до подуване и болки в стомаха.
Задушното и горещо време става още по-непоносимо от факта, че при по-голям прием на животински продукти по хранителния и дихателния тракт се събира слуз. Киселинността в организма ни я увеличава. Така не само по хранопровода, но и по трахеята се отлагат несмлени вещества, причиняващи задух. Това е особено неприятно особено при пушачите.
Освен неприятните стомашни и дихателни проблеми редовното хапване на месо води до по-обилно потене. Никой не иска това през летните жеги.

В същото време витамин C и бетакаротинът, съдържащ се в листните зеленчуци, увеличават съпротивителните сили на организма към сезонни инфекции.

Точно през лятото е моментът да пробвате вегетарианска диета. Пресните плодове и зеленчуци са в изобилие и на достъпни цени.

Един от продуктите, който навлезе у нас през последните години, е киноата. Макар и относително скъп, този зърнен продукт е изключително лесен за приготвяне. Вари се бързо - за около 15-20 минути. Малка порция е достатъчна да ви засити така, както 200 грама месо. Освен източник на протеини и аминокиселини киноата е и изключително богата на калций.

Друг продукт, с който можем да се гордеем и със собствено производство, е соята. Вносната, основно от Бразилия и Аржентина, е с доказано високи стойности на ГМО, за разлика от нашата.
Други продукти, които ще ви донесат енергия, без да ви тежат, са бобовите култури, особено в комбинация с ориз.
Популярните смутита и фрешове също са важна част от вегетарианската диета, защото съдържат витамини в най-чиста форма.

Освен че можете да свалите килограми, със сигурност ще поддържате ниско тегло по-лесно. Друг плюс е, че имунната ви система ще заработи доста по-ефективно, така че със сигурност ще спестите и от излишни медикаменти, особено тези за високо кръвно налягане.

Ако не можете да се разделите с протеините, то винаги може да пробвате полувегетариански режим - т. нар. лактово вегетарианство, като в менюто влизат яйца и млечни продукти.

Преминаването към подобно хранене е особено препоръчително за хора, застрашени от инсулт и инфаркт вследствие на висок холестерол.

А всички, които го изберат, ще се чувстват пълни с енергия, свежест, ще се радват на по-красива и чиста кожа и по-спокойно всекидневие.

Както е казал Фридрих Ницше - "Пълната липса на разум в кухнята задълго спира развитието на човека и го ограничава по най-лошия начин. Аз вярвам, че предписанията на вегетарианците да се яде по-малко и по-просто са дали много повече ползи, отколкото всички съвременни морални системи."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай