Италианец разкрива тайната на пицата

Италианец разкрива тайната на пицата | StandartNews.com

По време на престоя си в България за снимките на "Септември в Шираз" Ейдриън Броуди прекарвал почти всяка вечер в столичния италиански ресторант "Trattoria Il Maestro Giuseppe Verdi". Актьорът идвал с приятелката и майка си. Когато опитал пицата "Фреска", толкова бил запленен, че поискал да се запознае с екипа и да го поздрави. Признал, че не е ял толкова вкусна пица от времето, когато бил в Неапол.

В кухнята на ресторанта свещенодейства италианецът Джузепе Ломушо. Той отраснал с благоуханните гозби на майка си и баба си в Пулия, Южна Италия. След като се изучил за готвач, поел към Германия. Там успял да отвори ресторант и сладкарница. След 3 г. обаче срещнал любовта на живота си - българката Наталия. Влюбил се и я последвал в родината й.

Италианецът много се учудил, че тук слагаме по много и различни сосове на пиците. "В Италия това не се прави. Пицата трябва да е толкова богата с аромати, че да не ти трябва да ги разваляш със сосове", казва той. "Пастата трябва да се яде в първите 5-6 минути от поднасянето, защото тогава проличава истинският й вкус. Не бива и да се преварява, по-добре е да е леко сурова. Салатите не са много типични за Ботуша", разкрива той.

Пицата "Фреска", с която спечелил възхищението на Броуди, била с голяма топка моцарела в средата. В менюто на "Тратория" голям хит е антипаста "Пармиджана" - изглежда като лазаня от патладжан, а няма грам месо. Но има босилек, моцарела, доматен сос.

Джузепе се развеселява, когато го питат за тайни съставки - като че ли е алхимик в кухнята. "Тайната е една - гответе с пресни продукти. В Южна Италия хората държат на скъпите дрехи и хубавата храна. Когато отиваме да купуваме риба, искаме да е извадена днес от морето. Тайна няма, просто трябва да се отдава почит на продукта, с които ще готвиш", казва Джузепе.

РЕЦЕПТА

Фарфалле ал салмоне за четирима

(Фарфалле е вид паста във формата на панделки)

300 г прясно филе от сьомга
50 г водка
200 г сметана
400 г доматен сос
сол, пипер на зърна

Филето се запържва леко в тиган със зехтин. Фламбира се с водка. Добавя се сметаната, сол, пипер и доматеният сос. След сваряването сосът се смесва с пастата. Може да се сложи малко магданоз.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай