Известни личности се увлякоха по детокс програмата на инструктора Илиян Найденов
Най-големите митове и лъжи, свързани с храните


09:30 ч.

15.07.18

2 мин.

0

0

0

Готвачи от България показват наша кухня в международно кулинарно състезание

от редактор |

Готвачи от България показват наша кухня в международно кулинарно състезание

Кадър: бТВ


Български готвачи участват в най-голямото кулинарно състезание в Европа – „Бокюз дор" (Bocuse d'or) в Торино, съобщава бТВ.
Състезанието в кулинарията е еквивалент на олимпийските игри в спорта, а атмосферата в залата е като на истинско спортно първенство. 20-те най-добри европейски отбори са запретнали ръкави, за да се борят за титлата на стария континент. Срещу най-добрите в кулинарията се състезават и българи.Отборът ни, заслужил честта да участва, се състои от трима души – готвач, треньор и помощник. Това са Никола Николов, Веселин Калев и Христо Фильов. Участниците ни са готвачи в ресторанти в различни държави. Тренирали заедно по интернет непрестанно, но се видели едва три пъти. Нямали достатъчно спонсори, за да си позволят повече тренировки.„Изискванията са все пак да представим страната си с поне една гарнитура, която е българска. Аз съм си избрал сармите – лозовите сърми, вместо с ориз ще ги напълним с момици, но като цяло почти всичко е много българско. Ще готвим с коприва, с просо, сирене, говежди тартар, който едно време е бил класика", обяснява Никола.Състезанието започва с пазаруване. Условие е да се изберат необходимите продукти, за да приготвят ястия с телешко месо, ориз и хляб. Трябва обаче да включат и традиционни продукти за различните страни. „Продуктите не трябва да са малко в никакъв случай, но не трябва и да са много, защото съдиите гледат това, което хвърляме и трябва да се внимава", пояснява Никола.Когато състезанието започне отборите имат 5 часа и 35 минути, за да приготвят две ястия за международното жури, в което от години има и българско участие – шеф Андре Токев. Отборите трябва да мислят за всичко.Най-много точки получават за вкуса на храна, следва декорацията и накрая организация, работа в екип и чистота на работното място. Журито дава точки дори за количеството изхвърлени продукти.„Винаги е много трудно да се избере най-добрият отбор. Но имаме отлично жури. Виждам огромен прогрес през годините. Не знам докъде може да стигнат отборите дори. Събираме най-добрите готвачи от света и всеки може да види как приготвят храната. Ние сме едно голямо семейство. Именно това е била мечтата на баща ми, когато е създал състезанието", казва Жаром Бокюз.Скандинавските страни за поредна година направиха фурор и обраха наградите. Състезанието спечели Норвегия.
Българският отбор не успя да се класира за световното по гастрономия в Лион, но въпреки това момчетата са доволни от представянето си, защото са готвили редом до най-големите гиганти в кулинарията.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент