Гърци си мерят виното с нашенци

Гърци си мерят виното с нашенци | StandartNews.com

Еликсир ще тече два дни от чешмите в Делчево вместо вода

Гърци се стягат да си мерят виното с нашенски майстори. Те ще пристигнат за двудневния празник на течния еликсир в село Делчево, посветен на Трифон Зарезан този уикенд.

Конкурсът за най-добър винопроизводител и производител на ракия в събота се организира от община Гоце Делчев. Всички, които желаят да вземат участие в конкурса, могат да предоставят произведено от тях вино или ракия в срок до 5 февруари.

В оспорваната надпревара ще участват холандският предприемач Вилям Ван ден Берг, който има дом в селището и притежава 5 къщи за гости там, както и десетки гърци от област Драма.

"Напливът от комшиите е огромен. Вече са ми изпратили 40 мостри на ракии и бели и червени вина. Вилям пък ще е и в журито, завършил е специален курс в Германия за дегустатор, а е и енолог. Преди 2 години само гърци обраха първите награди в различните категории - за бяла и за оцветена ракия, за бяло и червено вино", каза кметският наместник на Делчево Иван Панайотов.

Вино ще се лее дори от чешмите в населеното място, увериха местните хора. Те се монтират специално за празника и по тях тече еликсирът на боговете, а не вода. Бяло и червено вино ще има за всеки до насита.

Същинският празник за Трифон Зарезан стартира в неделя от 10 часа. Местни жители и гости от региона и Гърция ще зарежат лозовите масиви край селището в местността Баира.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай