"Дядо Йоцо гледа"- хит на Фестивала на брашното

"Дядо Йоцо гледа"- хит на Фестивала на брашното | StandartNews.com

На финала в Своге се очакват над 1000 участници

Тестен "Дядо Йоцо" се превърна в истински хит на Фестивала на брашното, който се провежда цял месец в селата около община Своге. Майсторката Йорданка Тодорова разкри, че тази питка - произведение на изкуството й отнела 7 часа, като дори се качила до мономента на Вазовия герой над село Лакатник, за да се вдъхнови още повече за направата му.

И мъже, и жени, и деца от Искърското дефиле вложиха целия си талант и кулинарни умения в направата на погачите за Фестивала. Видяхме питки като кошнички, като цветя и слънца, като националното знаме, като цели дворове с къщички, добитък и уреди за оран.

"Искахме да обединим хората, да им създадем емоция, да ги върнем към корените им, към житото, към хляба, към изконните ценности и добродетели" - това каза от сцената зам-кмета на Своге и екс-национал по футбол Христо Йовов. Той бе и част от журито, като пробва над 100 питки, "коя от коя по-пъстра и вкусна" - според думите му.

Инициативата "Търкулнала се питката.... та чак до Своге" обедини 12 села от Искърското дефиле. Тя се провежда под патронажа на кмета на град Своге Емил Иванов. На големия финал, който е тази събота (7 май) от 12 часа на площада в Своге, се очакват над 1000 участници от града и околните села. За победителите освен парични награди, ще има чувалчета с брашно и електро-уреди, осигурени от Дипломат. Бела България пък се е погрижила за всички гости на площада да има подаръци.

Основната цел на фестивала е да се мине по стъпките на Иван Вазов. От там, където преди 120 години патриарха на българската литература е написал най-хубавите си пътеписи. Където във всяко едно селце, хората са го посрещали с питка, мед и шарена сол. Жителите се надяват Фестивала да добие национална популярност и с дарения да бъде изграден паметник на Иван Вазов над Лесковдол до старата воденица.Ето затова и повечето от участниците в събитието рецитират стихотворения на Вазов и пеят песни по негови стихове. Конферансие на "Търкулнала се питката ... та чак до Своге" е водещата на предаването Позиция по Евроком Нина-Никол Хамилтън.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай