Да запазим талията с диетични гозби

Да запазим талията с диетични гозби | StandartNews.com

Ако не искаме да изпратим великденските празници с няколко килца отгоре, ще трябва да внимаваме много с количествата вкуснотии, които ще похапнем покрай празничните софри. Това обаче изисква желязна воля и често не спираме с похапването на козунак след първото парче. За да опазим талията си и на този празник обаче, има и по-лесен вариант. Можем да си приготвим здравословни и диетични алтернативи на традиционните великденски изкушения, от които можем да си похапваме с чиста съвест, защото няма да се отразят на фигурата ни.

"Стандарт" предлага няколко здравословни, но и вкусни рецепти, благодарение на които ще сме фини и след Великден:

Диетичен козунак

Необходими продукти:

250 г ръжено брашно
2 бр. яйца
4 г суха мая
200 мл прясно краве мляко
течна стевия на вкус
бадеми
стафиди
сушени кайсии
жълтък за намазване
малко кафява захар за наръсване

Начин на приготвяне:

Яйцата се разбиват със стевията и прясното мляко. От ръженото брашно се прави кладенче и се изсипват яйцата, като се добавят сушените плодове. Разбърква се добре. Наръсва се с брашно, за да не лепне, като се оформя. Правят се 3 топки. С намаслени ръце се оформят три ленти с дължина около 20-23 см. Сплитат се на плътна плитка и се оставят да втасат за 30 мин. в тефлонова тава или върху хартия за печене. Намазва се с жълтък, забучват се бадемите и се поръсва с кафявата захар. Диетичният козунак се пече около 40 минути в умерена фурна.

Диетични великденски курабийки

Необходими продукти:

500 г пълнoзъpнecтo бpaшнo
200 мл зexтин
3 яйцa
1 кaфeнa чaшa фpyктoзa
1 пaкетче aмoнячнa coдa (угaceна в 1 cyп. лъж. oцeт)
1 лимoн

Начин на приготвяне:

Рaзбивaмe яйцaтa и прибавяме към тях фpyктoзaтa, зexтинa и oтнoвo paзбивaмe. Cлeд тoвa дoбaвямe aмoнячнaта coдa, угaceнa в 1 cyп. лъж. oцeт, лимoнoвия coк, нacтъpгaнaтa кopa нa лимoнa и вaнилиятa. Haкpaя дoбaвямe пълнoзъpнecтoтo бpaшнo и зaмecвaмe тecтo. Ocтaвямe тecтoтo дa пoчивa зa 3 чaca. C мaшинкa oфopмямe cлaдкитe и ги пeчeм в загрята нa 180 градуса фypнa. По желание може да потопите краищата на вече изпечените сладки в разтопен черен шоколад и да поръсите с натрошени сурови ядки. От това количество продукти се пoлyчават около 50 бр. сладки.

Здравословна салата за Великден

Необходими продукти:
1 бр. рукола
250 г спанак
4 бр. сварени яйца
200 г кисело мляко
2 стръка зелен лук
1 стрък зелен чесън
2-3 моркова
1 ч.л. сол
1 с.л. мед
1 ч.л. балсамов оцет
1 с.л. зехтин
250 г тиквени ядки
3-4 стръка пресен магданоз

Начин на приготвяне:

Руколата и спанакът се измиват листо по листо. Спаначените листа се слагат в салатна купа. Листата рукола се накисват на малки парченца. Стръковете лук и чесън се почистват, измиват и режат на ситно. Морковите се остъргват, почистват и режат на колелца с къдраво ножче. Нарязаните зеленчуци се слагат в общата купа. Накрая се добавят нарязаните яйца и тиквените ядки. В отделен съд се слага киселото мляко. Към него се добавят солта, медът, балсамовият оцет и зехтинът. Разбива се с пасатор за 3 минути. С получения сос се полива салатата. Поръсва се със ситно нарязан магданоз.

Агнешко руло с гъби и лук

Необходими продукти:

1,500 кг агнешко месо
агнешки черен дроб, сърцето и булото
250 г гъби
50 мл зехтин
1 връзка пресен лук
1 връзка гьозум
1 ч.л. червен пипер сол
2 домата
черен пипер по желание

Начин на приготвяне:

Агнешкото месо се обезкостява и нарязва на хапки. Сърцето и черният дроб също се нарязват и се объркват с месото. В тенджера със загрян зехтин се задушават, докато месото побелее.

Прибавят се нарязаните на ситно лук, гъби, гьозум, червения и черния пипер, сол, домати.
Всичко се задушава на умерен огън, като се бърка. Булото се измива и разстила върху найлон и върху него се разстила поизстиналата смес.

Завива се на руло и се завързва с усукан около него конец. С помощта на найлона се прехвърля в намазана с малко зехтин тава. Пече се на 200 градуса, докато се зачерви, като се обръща и отдолу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай