Ароматът на лавандула лекува стреса в офиса

Ароматът на лавандула лекува стреса в офиса | StandartNews.com

Под пара сте? Лапнете дъвка!

В борбата със стреса изключително важен е начинът, по който се опитваме да го надхитрим. Изборът на успешна стратегия може да вкара кръвното ни налягане и кръвната ни захар в норма, а и да подобри здравословното ни състояние като цяло. Ето няколко успокояващи стратегии, които ни предлагат от webmd.com, за да се справим със стреса.

Балони за щастие

Следващия път, когато сте под пара, си вземете пакетче с дъвки и направете няколко "балона". Според проучвания дъвченето на дъвка намалява тревожността и облекчава стреса. Ритмичният акт подобрява притока на кръв към мозъка, а миризмата и вкусът на дъвката ще ви помогнат да се отпуснете.

Излезте навън

Времето, прекарано на открито, дори и в близост до дома или офиса, със сигурност ще ви накара да се почувствате по-добре. Дори и няколко минути на свеж въздух могат да променят изцяло настроението ви, ако нямате време за разходка.

"Зеле"!

Когато се почувствате напрегнати, просто се усмихнете. Защото широката усмивка, която е образувана от мускулите около очите и устата ви, намалява стресовите реакции на тялото ви, дори и ако не се чувствате щастлив. Усмивката също така успокоява сърдечния ви ритъм в стресова ситуация.

Помириши щастието

Някои аромати като този на лавандулата могат да успокояват. При проучване медицински сестри, които са носили малки шишенца с лавандулово масло в мантите си, са били по-малко напрегнати по време на работа от колежките си, които не са го сторили. Имайте предвид обаче, че ароматът може да усили ефекта на някои болкоуспокояващи и антидепресанти.

Пуснете си любима музика

В стресова ситуация музиката определено може да ви помогне да се успокоите. Добра идея е и да си пуснете любимото парче, когато ви предстои нещо стресиращо - тест по математика или публична реч например.

Дишайте

Понякога усещането за спокойствие е само на дъх разстояние. Нужно е да отдалечите вниманието си от негативните мисли и да се фокусирате върху дишането си. Седнете удобно на тихо и спокойно място. Вдишайте бавно през носа и издишайте още по-бавно, като си повтаряте дума или фраза, която ви помага да се отпуснете. За да усетите ефекта, трябва да го правите в продължение на поне 10 минути.

Споделете с приятел

Когато се почувствате претоварени, потърсете компанията на приятел или любим човек. А ако имате другарче със същите тревоги и терзания, разговорите за тях ще ви сближат и двамата ще се чувствате по-малко самотни.

Движете се

Когато не си намирате място от притеснение, трябва да прочистите съзнанието си от всичко, което ви стресира. Затова се раздвижете! Дори и да не сте спортна натура и да не обичате дългите разходки и интензивните тренировки във фитнеса, след тях ще се почувствате като нови.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай