350 паунда за Дюкас и Пук

Легендарните готвачи се събират отново за историческа вечеря

350 паунда за Дюкас и Пук | StandartNews.com

Билетите за уникалното събитие се харчат като деликатес

Двама от най-добрите готвачи в света, Ален Дюкас и Волфганг Пук, обединяват силите си отново за ексклузивна вечеря на 27 юни. Билетите за уникалното събитие, което се случва за втори път в кариерата им, струват 350 паунда. /Бакшишите са отделно./ Те ще демонстрират най-доброто от съвременната американска и френска кухня, което предлагат в собствените си заведения в Лондон. Ален Дюкас ще подбере хитове от менюто си от луксозния му ресторант, носител на 3 звезди "Мишлен" в тежкарския "Дорчестър", а Пук - от своя "Cut" в "Мейфеър" в "Парк лейн". Там ще се случи и самото събитие. Звездните майстори ще дирижират петстепенен риутал със свои емблематични ястия. Двамата отново се събират след успеха си от първото съвместно приключение през 2013 г., за което билетите се продадоха за минути.

Вечерта започва с прием с шампанско в лобито, а вечерята стартира в 20 часа на огромна маса.

Дюкас и Пук миналата година готвиха в "Бел еър". Те изкушиха гостите на султана на Бруней, собственик на хотела, както и на "Дорчестър". По тогавашното меню, което струваше 190 долара за храната и още 70 за напитките, може да се направят предположения какво ще сервират Пук и Докас този път. Обикновено вечерята им започва с три вида хапки ордьоври. Стартът е с хайвер Осетра, който се харчи 50 грама за около 70 лева. Той е положен върху гъста уасаби сметана. Сред хапките е пастърма от пушени пилешки дробчета с шалот между хрупкави бисквити. Последният ордьовър е татарски бифтек със студен сос аиоли и див лук. Първата порция в неколкостепенното меню е пикантна салата от раци с авокадо, цитрусови плодове и черен пипер, която се сервира с изстудено бяло вино. Вторият курс е с червена сьомга от калифорнийския залив на Монтерей, която се поднася с английски грах и зелен боб и доматен сос с вингрет. Второто ястие е от пъдпъдъци, отглеждани в специална ферма, от която простосмъртен не може да си поръчва на дребно. Тези птици са от любимите на Волфганг. Те са пълнени с гъби смръчкула, с трохи от френския солен козунак бриош и див чесън. Последната част е агнешко филе, поднесено със средиземноморска наслада от патладжан тиан. Тианът е ястие от изпечени и предлагани в глинен съд лук, тиквички и патладжани, характерно за френското Средиземноморие. Много ги тачат и в областта Прованс. Той се съчетава перфектно в ароматно и сочно блюдо, изключително подходящо за поднасяне с агнешко, лаврак или барбун. По стара френска традиция на всяка велика вечеря сервират сирена между основното и десерта. В случая - високомаслено и два вида полутвърди, които, разбира се, ще бъдат опитвани с претцели. За десерта миналата година се е погрижила любима партньорка на Пук в кухнята - сладкарката Шери Ярд. Именно тя му помага за Бала на губернатора - изисканото соаре след края на церемонията за връчването на "Оскарите", на която се събира холивудският каймак. Шери приготвя за вечерята в "Бел еър" прекрасен саварин по оригинална френска рецепта (подобна на тази, която ви представяме).

 

РЕЦЕПТА

Френски саварин

Необходими продукти:

За кекса:

2 1/2 ч.л. суха мая, 1/2 ч.ч. топличка вода, 160 г меко масло, 4 яйца - да се разбият, 2 с.л. захар, 1/2 ч.л. сол, 2 ч.ч. брашно.

За сиропа:

1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. вода, 1/4 ч.ч. бренди или портокалов ликьор.

За глазурата:

1/2 ч.ч. сладко от кайсии, 2 с.л. захар.

Начин на приготвяне:

Разтваряме маята във водата. Прибавяме към нея мекото масло, яйцата, захарта, сол и 1 чаша от брашното. Бием добре - докато тестото стане гладко. Добавяме останалото брашно и продължаваме да бием. След това изсипваме тестото в кексова форма с дупка в центъра и не по-широка от 25 см в диаметър. Покриваме и оставяме на топличко да удвои обема си. Запалваме фурната на 190 С. Печем Саварина 25-30 минути до златистокафяво. Ако е започнал бързо да покафенява, го покриваме с фолио и печем до готовност. Изваждаме го от фурната и го оставяме във формата за 10 минути. Изваждаме го от формата и го оставяме на решетка да изстине леко.

Приготвяме сиропа: след като водата със захарта заври, бъркаме до разтварянето й. Следват още 2 минути на слаб огън и дърпаме от котлона. Охлаждаме сиропа. Изливаме брендито в него. Слагаме Саварина в чиния за сервиране и с дълга и тънка пръчица започваме да го дупчим... Скучно е, но гледайте дупчиците да са възможно на най-близко разстояние една от друга. После бавно изливаме сиропа върху кекса така, сякаш го пръскаме. Сиропът не трябва да тече по чинията!

Двете лъжици захар ги размесваме със сладкото от кайсии, което предварително сме прекарали през цедка. Затопляме и бъркаме, докато захарта се разтопи. Оставяме настрани за 10 минути и с него намазваме напоения кекс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай