200 готвачи въртят скара за Балканския бал

200 готвачи въртят скара за Балканския бал | StandartNews.com

Плескавици по 100-годишни рецепти ще изкушат феновете

 

200 шеф готвачи ще се разчевръстят за Балканския бал на 2 март в "Арена Армеец". Майстор Миро е генералът на армията от виртуозите на скарата. Прочутият Мирослав Стефанович е призовал десетки свои колеги от Сърбия и България в авангарда на грандиозното шоу, което ще предложи нещо нечувано и невиждано досега по нашите географски ширини - концерт, дискотека и ресторант в продължение на 8 часа. На сцената ще излязат някои от най-големите звезди на съседите - Неда Украден, Индира Радич, Шериф Коневич, Кеба, оркестър "Гуча", оркестър "Кристали". Водещи са Иван Динев-Устата и топмоделът Маги Желязкова. Но кулинарните наслади ще бъдат също толкова тотални, колкото и музикалните. Вип меломаните ще дегустират абсолютно класическа сръбска скара, приготвена единствено и само на дървени въглища от супер мръвки и с уникални подправки – от наденици до плескавици по 100-годишни рецепти. Майстор Миро, който е четирикратен шампион на Сърбия по гастрономия и се слави като автор на най-вкусния стек в Европа, е замислил истинска тематична Балканиада. Сред неговите фенове са президенти и министри, дипомати и артисти - Стивън Сегал, Вини Джоунс, Лили Иванова, Васил Найденов... Сред най-страстните поклонници на месните му творения са и отличните свирачи от оркестър "Гуча" – те и Миро са приятели от години, тъй като той всяка година ги аплодира на култовия едноименен фестивал в Сърбия. Организаторите на Балканския бал обещават още фойерверки, пироефекти и умопомрачителни балерини. Билетите могат да бъдат купени в Eventim, Ticketportal и бензиностанциите OMV.

Каква е тайната на класическата сръбска скара? Въпросът не е с повишена трудност, но отговорът е категоричен – прясно и качествено месо, което да се върти на дървени въглища. Тъкмо те му гарантират най-добрата и полезна топлинна обработка. За гарнитура – много мерак и изкусен майсторлък. Никакъв ток и без газ. Как се прави най-съвършения стек, ще запитате майстор Миро. А той ще ви разясни с кеф: "Първо отстранявате ципата на телешкото. После мариновате с вегета, черен пипер и горчица. Увивате във фолио и го оставяте на студено за 2-3 дни. Пече се според вкуса – алангле или препечено. Важното е месото да е съвсем свежо. "Све що е младо, е хубаво!", не се колебае майстор Миро. Той и колегите му от Сърбия силно ще заложат на плескавиците за 2 март. Тази характерна за съседите чудесия се приготвя предимно от телешко от бутовете. Но се добавя и свинско – 20 процента от цялата смес.

Подправките са вегета, черен пипер, оцет, бакпулвер. Каймата за плескавицата се меси мно-о-го дълго. Тя може да се напълни с лук, гъби, кашкавал. Миро и компания обмислят в менюто за "Арена Армеец" да включат още сума ти деликатеси - пушена биволска наденица, пушена вешалица, ущипци... И най-претенциозните чревоугодници ще бъдат задоволени. Миро, който на младини е тренирал футбол при Милош Милутинович, чийто брат е прочутият Бора Милутинович, винаги е готов да се състезава, въпреки че надали някой може да му излезе в сръбската скара. Въпреки това той е готов да научи нещо ново и от най-младия си колега – няма значение дали е българин, сърбин, грък или румънец. "Традициите са над всичко", казва властелинът на перфектните мръвки. И припомня: Сърбия и България споделят идентичен кулинарен репертоар от печени меса. Разликата е в това, че сърбите го правят с повече стил. А ние си нямаме, примерно, "Хайдушката колиба за четирима" - каварма с четири вида шишчета, домати, спагети и пълнени гъби на скара. Пак за четирима е и лесковачкото руло - геврек от кайма, шишчета, каймак и подправки. Сред хитовете на Миро са още "Милошево копие за двама" и рамстекът "Гордон руж" - от телешко контрафиле, пълнено с кашкавал, пушен бекон, домати и подправки.

Плескавица

Необходими продукти за сръбската плескавица: Един килограм телешка кайма, 2-3 скилидки чесън, 1-2 люти чушлета. За плънката: 300 грама пушени гърди или шунка, 300 грама кашкавал, една супена лъжица вегета, скилидка чесън, супена лъжица червен пипер.

Начин на приготвяне: Каймата се обърква добре с нарязаните на много ситно чесън и люти чушлета. Продуктите за плънката се нарязват много ситно и се разбъркват с червения пипер и вегетата. От каймата се правят големи кюфтета, слага се супена лъжица от плънката и се покрива с второ по-малко кюфте, като ръбчетата се обръщат и притискат. Пекат се на силна скара.

Кебапчета по съседски

Продукти за сръбски кебапчета: Килограм и половина телешка кайма, 3 глави червен лук, 4 скилидки чесън, 150 мл газирана вода, 1 чаена лъжица червен пипер, една чаена лъжица черен пипер, щипка кимион, 3 супени лъжици олио, 4 чаени лъжици бакпулвер, сол.

Начин на приготвяне: Каймата се поставя в дълбока купа, добавят се червеният и черният пипер, кимионът, олиото, бакпулверът, газираната вода и солна. В кухненски робот се смилат червения лук и чесънът и се добавят към каймата. Каймата се меси около 20 минути и се оставя за 30 минути в хладилник. Оформят се кебапчета с дължина 10 сантиметра и дебелина около 1, 5 сантиметра. Готовите кебапчета се оставят да пренощуват в хладилник, покрити с прозрачно фолио. Пекат се на силно загрята и добре намазнена скара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай