Мария Столарова реди цветя в "Лоранъ"

Мария Столарова реди цветя в "Лоранъ" | StandartNews.com

София. Мария Столарова открива прекрасната експозиция "Цветя" в столичната галерия "Лоранъ", а на първи октомври празнува рожден ден. Изключителната художничка представя 20 маслени платна, сред които царствено място е отделено на розата.

"Цветята са толкова различни, колкото и човешките лица. Едно излъчва енергия, друго успокоява, трето бих искала да доставя естетическо удоволствие, да очарова, а тревожността и напрежението да утихват", споделя Мария. И добавя, че нейните цветя не само носят част от душата й, но и не вехнат. Възпитаничката на проф. Дечко Узунов търси характера във всичко, което рисува. Като всяка истинска дама Столарова няма възраст.

"Не завиждам, не мразя и не съм болезнено амбициозна", отговоря тя на въпроса как е изживява с лекота 88 години дотук. Мария е създателката на индустриалния пейзаж. Обирала е овации с творбите си в Лондон, Москва, Берлин, Будапеща. В картините й са строгите силуети на заводските строежи, образите на духовните първенци Захари Стоянов, Даме Груев, Яне Сандански, Дора Габе, Методи Андонов, носталгичният спомен за пъстроцветното детство в панаирите. Винаги е готова да сподели тайната на вътрешното си равновесие и на това как може да бъде вечна жена и чудесна художничка. Днес Мария живее трудно. Сама е, изкачва всеки ден без асансьор 4 етажа, но никога не се отказва да излезе в парка. Природата я зарежда. Тя гледа всяко дърво като живо и може да разказва с часове за него. Отдавна е дала ателието под наем, защото няма как да оцелява със символичната си пенсия. Но не забравя да се среща с приятели, за изпие кафе с коняк и цигара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай