18:28 ч.

29.11.13

2 мин.

2173

1

0

"Херкулес и Авгиевите обори" с премиера в Народния театър

от редактор Биляна Кантарджиева |

"Херкулес и Авгиевите обори" с премиера в Народния театър

 София. Първата премиера за сезона на Голяма сцена на Народен театър "Иван Вазов" ще бъде на 7-ми декември на постановката от Фридрих Дюренмат "Херкулес и Авгиевите обори". Режисьор е Ивайло Христов, а сценографията е дело на Никола Тороманов.


В главните роли ще блеснат Мая Новоселска, Иван Бърнев, Стефания Колева, Марин Янев, Малин Кръстев, Ева Данаилова, Николай Йовин и други. За костюмите се е погрижила Марина Янева, композитор е Кирил Дончев, а хореографията е дело на Татяна Соколова. 


Дюренмат казва за пиесата: "Това е една от моите най-поетични пиеси. Пиесата, която най-много обичам, и която бе посрещната с най-малко разбиране е "Херкулес и Авгиевите обори". Херкулес е един от любимите ми персонажи, този остарял и уморен герой, който не може да избегне съдбата си. Херкулес трябва да научи, че демокрацията не се нуждае от герои."


"Херкулес" е трагедията на една държава, която стои пред необходимостта да се "изчисти", но не го прави. А това, че всичко се извършва демократично, преминава през неимоверни подкомисии и комисии, е нещо което прави работата още по-болезнена. Съвсем не бих определил пиесата като сатира, смятам, че това е една от моите най-поетични трагикомедии, ако мога да си послужа с тази доста изтъркана дума.


За Фридрих Дюренмат:


Фридрих Дюренмат е швейцарски белетрист, есеист, драматург, поет и художник. Роден е през 1921 г. Конолфинген, кантон Берн в семейството на протестантски пастор. Следва теология, философия, естествени науки и литература в Цюрих. Работи като график и театрален критик.


Дюренмат си създава световно име преди всичко като драматург. Написва първата си пиеса "Писано е" на 26 години, но успех му донася комедията "Бракът на господин Мисисипи" (1952), "Херкулес и Авгиевите обори" (1954), "Посещението на старата дама" (1956), "Франк V" (1959), и особено "Физиците" (1962).


Дюренмат започва литературния си път като прозаик. Пише разкази силно повлияни от Франц Кафка. През 1950 г. излиза първият му роман "Съдията и неговият палач". Следват романът "Подозрението" (1951), прозаичната комедия "Един грък търси гъркиня" (1955), новелата "Авария" (1956) и романът "Обещанието" (1958), зловещата антиутопия - "Зимната война в Тибет" (1981). Фридрих Дюренмат се утвърждава като майстор на психологическата проза, като сатирик с остър усет за гротескното и абсурдното.


За творчеството си писателят получава много отличия, сред които Голямата швейцарска награда "Шилер" (1960), "Австрийската държавна награда за европейска литература" (1983), наградата "Жан Паул" на провинция Бавария (1985), наградата "Фридрих Шилер" на провинция Баден-Вюртемберг (1986) и престижната награда "Георг Бюхнер" (1986).
Фридрих Дюренмат умира през 1990 г. в Нойенбург, Швейцария.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Зрител · 14:40 · 01.01.2014
Много политика, твърде малко класика
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент