16:40 ч.

03.06.08

2 мин.

1611

0

0

Вятър духа нашенци по пътя на Алеко

Вятър духа нашенци по пътя на Алеко

Четирима инженери- до Чикаго и назад с яхта


Четирима нашенски приключенци прекосяват океана с яхтата „Folie a Deux” от Чикаго до България, съобщиха за Агенция Стандарт нюз техни близки.


Константин Заимов (25г.), Станимир Стойков  (27г.), Емил Иванов (31г.) и Бисер Паскалев  (32г.) пускат ветроходния плавателен съд на вода близо до Ню Джърси в началото на април, след като е пропътувал с камион близо 800 км. по суша. Круиза си наричат "До Чикаго и назад...с яхта" и го посвещават на Алеко Константинов.


"С нашата яхта пресичаме пътя на акостиралия в Ню Йорк трансконтинентален параход LA TOURANE, с който Щастливеца Алеко Константинов стига до Новия свят в края на 19-ти век, за да посети Световното американско изложение в Чикаго и да види с очите си, както сам пише, постиженията на техническия прогрес", обясняват в блога си мореплавателите. 


В момента те са в последната фаза на пътуването – вече са в европейски води, близо до Испания. Те са най-младият български екипаж, тръгнал да прекосява Атлантика на платна.


Четиримата поддържат връзка чрез сателитен телефон, описват впечатленията си в блог, пращат снимки. Единият от тях-Косьо, дори успява да пусне данъчната си декларация по интернет с електронен подпис от средата на океана.


В Малага ги сменя втори екипаж, в който остава само Константин Заимов. В яхтата към България на 27 май се качват баща му д-р Александър Заимов (53г.), Людмил  Ковачев (37г.) и Румен  Еремийски (58г.)


Лодката „Folie a Deux”, модел „Нелсън Марек 41”, е купена по интернет от Чикаго. Презокеанското пътешествие започва на 24-април, а на 14 май достига първата си спирка-Азорските острови. В европейски води лодката навлиза навръх 24 май.


Така най-младият български екипаж прекосява Атлантическия океан, оставяйки зад гърба си 3500 морски мили и 28 дни.


Приключението продължава и последните новини от него и местоположението на “Folie a Deux” могат да се видят директно на сайта на мореплавателите:  chicagoandback.org. Крайната дата на плаването все още не се знае.


АСН


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент