Кой уби Кенеди

ЦРУ, мафията и "Зона 51" са главните заподозрени

Кой уби Кенеди | StandartNews.com

Преди половин век, на 22 ноември 1963-а, в Далас е застрелян най-младият и най- харизматичен президент в историята на САЩ - Джон Фицджералд Кенеди. И до днес убийството му остава най-голямата загадка в историята на ХХ век. Предполагаемият извършител, Ли Харви Осуалд, бе ликвидиран ден след ареста му от Джак Раби. Той пък умира малко по-късно от сърдечен удар в затвора. Така че още тогава мнозина не вярват на заключението на комисията на върховния съдия Ърл Уорън, че убиец е Осуалд, действал "самостоятелно и под влияние на емоции". И всички версии и хипотези днес се обединяват около идеята, че става дума за заговор. И че Ли Осуалд дори не е единственият физически извършител на престъплението. Най-малкото защото е невъзможно да се дадат 4 изстрела с карабина за шест секунди. И всички те да попаднат в целта. Или почти до нея.

Но кой би имал интерес от убийството на президента?

Дежурният заподозрян е мафията. Мотивите - отмъщение за това, че Кенеди e "изтървал" Куба, която през 50-те години на миналия век е като феодално владение на Коза ностра, контролираща изцяло хазарта и проституцията на острова.

Миналата година Крейг Уоткинс, окръжният прокурор в Далас, щата Тексас, разкри неизвестни досега документи,

пролежали 45 години в сейфа

на местното отделение на прокуратурата. Съучастието на мафията към убийството се съдържало в стенограма от две страници на разговор, състоял се месец и половина преди фаталните изстрели в Далас в "Карусел клъб" между Ли Харви Осуалд и Джек Раби.

Уоткинс заявява още, че не знае дали е истински документът, в който се говори как мафията ще плати за убийството. "Казвам само, че той бе в папка в сейфа, която отворихме с всичко останало. Ясно е, че намереното ще предизвика спорове", уточнява той. Експертите веднага изразиха съмненията си за истинността на тази стенограма. Гари Мак, уредникът на музея в Далас, излезе с изявление, че "записаният" в Далас на 4 октомври 1963 година разговор между Осуалд и Раби не може да се е провел, защото същата вечер Осуалд е бил с жена си Марина в дома им в Ървинг Сити, Тексас.

Други изследователи обединяват мафията с кубински емигранти, които са бесни на Кенеди пак по същата причина - че не е бил достатъчно твърд с Фидел Кастро.

Според феновете на конспиративните тeории Кенеди е

станал мишена на могъща организация

която на практика контролира света и повечето правителства. Тя е съставена от 2000 души - най-богатите хора на Земята, а Кенеди посяга на един от основните инструменти на властта им - Федералния резерв на САЩ.

През 1913 г. Конгресът на САЩ преотстъпва Федералния резерв на частни банки, които имат и правото да печатат долари. Налагайки долара за световна валута, ФЕД на практика командва целия финансов пазар и всички национални икономики. През 1971 г. е отменено и златното покритие на долара. Зелените пари, вече хартийки, започват да коват инфлацията и обедняването на света. Кенеди се опитва да унищожи ФЕД. На 4 юни 1963 г. той издава изпълнителна заповед номер 11110. В частта си за правата на държавното съкровище тя гласи: "... Да издава сребърни сертификати срещу сребро на кюлчета, сребро или стандартни сребърни долари в хазната". Така след 50-годишно прекъсване американската държава започва да печата свои пари - така наречените банкноти на Кенеди от 2 и 5 долара. Отгоре им пише united states note, а не federal reserve note. Общо са отпечатани и са пуснати в обращение 4,3 милиарда долара. След 4 месеца, през ноември 1963 г., Кенеди започва да печата 10- и 20-доларови банкноти. Този път обаче те няма да видят бял свят, защото на 22 ноември отекват фаталните изстрели.

Вицепрезидентът Линдън Джонсън, още неположил клетва като президент, спира печатането на новите долари и връща правата на ФЕД. А "доларите на Кенеди" без много шум са изтеглени от пазара.

Твърди се, че в атентата е замесено и ЦРУ. И по-точно - уволненият директор на ЦРУ Алън Дълес, чиято организация е била заплашена да бъде ликвидирана и сменена с нова от администрацията на Кенеди. Дълес дори участвал в "Комисията "Уорън", където всъщност повечето членове били сътрудници на ЦРУ. Самият Ли Харви Осуалд, който е бил вербуван за агент на ЦРУ, просто е жертван от своите шефове.

Най-фрапиращата версия е на бившия офицер от спецслужбите на САЩ Уилям Купър. Според него Джон Кенеди е станал жертва на управляващия елит на САЩ, чиито членове са разбрали

за връзките му с извънземни пришълци

от Космоса. Организация, известна като "Маджестик 12", е контролирала дейността на всички служби, свързани с НЛО. Първоначално тя успяла да контролира и Кенеди, който обаче разбрал за тайното й финансиране с пари от търговия с наркотици. Според Купър през трагичната 1963 г. Кенеди поставил ултиматум на "Маджестик 12" да прекрати наркотърговията. Освен това той информирал нейните босове, че е решил да съобщи на американския народ и света за присъствието на извънземни пришълци на Земята. Това накарало групата да действа. Това твърди в книгата си и Джими Марс. Според него съществува документ на ЦРУ със съдържанието на телефонен разговор между Мерилин Монро и репортер от Холивуд, състоял се два дни преди смъртта на актрисата. Монро съобщава на репортера, че Кенеди й разказал за своето посещение в секретна авиобаза, където той разгледал "предмети" от далечния Космос. Дали не става дума за прословутата "Зона 51"?

Бил Холден, стюард на борда на президентския самолет, твърди, че лично попитал президента какво мисли за НЛО. Кенеди станал много сериозен и казал, че иска да публикува всичко, което се знае за НЛО, но ръцете му са вързани. Въпреки това бил наредил на 12 декември 1963 година ЦРУ да предаде на Белия дом всички документи за НЛО. Това се случва две седмици преди изстрелите в Далас.

И, разбира се, има и съвсем налудничави версии. Като тази, че Джон Кенеди е бил застрелян от шофьора си Гриър, който карал колата, в която бе убит президентът в Далас на 22 ноември. Оказа се, че той също е бил агент на ЦРУ. По време на покушението Гриър, вместо да даде пълна газ след началото на стрелбата, рязко натиснал спирачките, като по този начин направил Кенеди идеална мишена. Това било грубо нарушение на указанията на агентите по сигурността. Раздробеният мозък на Кенеди, от който можело да се прецени с колко куршума е убит президентът и от какво разстояние,

също изчезва загадъчно

Нещо повече - тялото на младия Джей Еф Кей е кремирано. Според Уилям Купър шофьорът Гриър лично е стрелял с лявата си ръка срещу лицето на Кенеди. Това се виждало и на редица оцелели документални ленти. Гриър стрелял със специално устройство с разкъсващи патрони.

Не се изключва напълно и руската следа, че Осуалд е бил агент на КГБ, който го използвал за свои цели. За нея свидетелства о.з. полковникът от КГБ Олег Нечипоренко. Той е имал контакт с Осуалд два месеца преди убийството на Кенеди. По-късно, пенсионирайки се, Нечипоренко започва независимо разследване, изучава архивните документи на КГБ по делото за Ли Харви Осуалд и материали на западни официални и неофициални разследвания.

Нечипоренко излага своята версия за събитията в книгата си "Три куршума за президента". Осуалд се записва за индивидуална екскурзия във Финландия, получава съветска виза и след пристигането си в Москва веднага провежда разговор с гида, че иска да остане да живее в СССР и да строи комунизма. Желанието на Осуалд е било необичайно. Подозирали са, че той е американски шпионин и започнали да го проверяват. Първоначално му отказват съветско гражданство. Той обаче си прерязва вените, пращат го в болница. И за да не стане скандал, му разрешават да живее в Минск. След година се жени за Марина - съветска гражданка, ражда им се дъщеря. Отношенията с жена му били лоши, стигали до физически тормоз. След две и половина години в СССР Осуалд иска отново да се върне в САЩ. Нечипоренко обобщава неговите евентуални мотиви да види сметката на Кенеди. "Осуалд беше недоволен от строя в САЩ, обиден на американските власти за неуспешния си живот. Жена му го напуска, той преживява. Възможно е за детонатор да е послужило това, че Марина е имала бивше гадже, копие на Кенеди", пише още Нечипоренко.

Има и версия, че покушението е било организирано с пари на милионера Онасис, за когото след това се омъжва Жаклин Кенеди. Според Нечипоренко такива версия е несериозна. Но кой знае?

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай