Коиловци прави възстановка на боя с френските командоси

Коиловци прави възстановка на боя с френските командоси | StandartNews.com

Плевен. Бойното село Коиловци ще прави възстановка на епичния екшън с френските парашутисти от нощта срещу 16 октомври 2012 г. Днес десетки мераклии се явиха на кастинг за ролите на участниците в сблъсъка.

От доброволците бяха отбрани персонажи за „бойците" от коиловската антитерористична съпротива, петима "франсета", шофьор на линейка, лекарка, полицейски началник, прокурор, редови полицай и репортери.

Възстановката на екшъна е включена в програмата за сбора на селото на 9 ноември. Тя ще бъде озаглавена „Борбените от Коиловци". Ще се развие в четири действия на фона на музика от сериала „Ало, ало!", песните „Боят настана" и „Българи, юнаци!". В официалната група на Коиловци във „Фейсбук" също се разпространява информация за поредния сблъсък.

Село Коиловци е подозрително към непознати заради кражбите на ромите от съседното с. Мечка. Така обясняват местните жители агресията срещу парашутистите, които първоначално били възприети за крадци. Кметът Красимир Иванов още настоява, че държавата дължи извинение на неговите съселяни заради инцидента и отношението на властите към тях.

Петима непознати чужденци тогава бяха сгащени от трима местни в люцерната край селото и отнесоха як пердах. Между нашенците бил полицаят Румен Цветанов, който простреля един елитен командос в крака.

Случаят първоначално бе обявен от тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов за недоразмение с любители на екстремни спортове. После се разбра, че парашутистите са военнослужещи от френската Генерална дирекция за външна сигурност на неоповестена учебна мисия в България.

Това лято шотладец с парапланер се приземи принудително край селото, но се отърва без бой. Местни девойки дори миролюбиво му правиха компания, докато пристигнаха негови приятели, които го прибраха невредим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай