Дъжд от "падащи звезди" на 13 август

Дъжд от "падащи звезди" на 13 август | StandartNews.com

София. Дъжд от „падащи звезди" - Персеиди, ще се наблюдава от България в нощта срещу 13 август. Тогава в небето ще могат да се видят по около 100 бели, бързи метеора на час, съобщи Пенчо Маркишки от Института по астрономия към БАН, предаде Дарик.

Персеидите тази година са активни от 17 юли до 24 август, като максимумът им ще може да се наблюдава в първата част на нощта между 12 и 13 август. След това броят им ще намалява постепенно до 24 август, след който вече няма да могат да се видят.

Т. нар. „падащи звезди" всъщност са метеори и нямат нищо общо с истинските звезди, обясни астрономът. Персеидите, както и всички останали метеорни потоци, са остатъци от опашката на някога минала комета през вътрешната част на Слънчевата система.

Под действието на слънчевите лъчи, от ядрото на приближаващата се комета започват да се отделят частици, пара, газ и прах. Те образуват опашките, с които са известни кометите, като дължината им е милиони километри.

След минаването на кометата, в продължение на десетилетия и дори столетия, частици от опашката й продължават да се разсейват в пространството.

Родителско тяло на Персеидите е кометата 109P Swift-Tuttle, която минава на период около 130 г. Обикаляйки Слънцето, в определени периоди от годината Земята минава през някои от облаците, оставени от преминали комети. Тогава се наблюдава и повишеният брой „падащи звезди". Тези частици навлизат в атмосферата с доста висока скорост, светят за кратко и изгарят, преди да достигнат повърхността на Земята.

Докато през 2012 г. и 2011 г. условията за наблюдение на Персеидите бяха неблагоприятни заради пълната Луна, през тази година ще има добри възможности, коментира Пенчо Маркишки.

В нощта срещу 13 август лунният диск ще бъде осветен 33%, а Луната ще залезе в 23,03 часа в София и около 19 минути по-рано във Варна, посочи специалистът.

След залеза на Луната, до края на нощта, Персеидите ще могат да се видят ясно в малките населени места и сред природата. Уличното осветление и праховото замърсяване в големите градове създават светлинно сияние, което пречи на ефективното наблюдение на метеорния поток.

„Ако сте на подходящо място обаче, след като Луната наближи хоризонта - около 22,30 часа, до 24,00 часа условията за наблюдение на Персеидите ще са отлични. Много добра ще е видимостта и до края на нощта," отбеляза Маркишки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай