7 причини да не връщат пушенето

Състаряват от мозъка, през дробовете, до косата

7 причини да не връщат пушенето | StandartNews.com

София. Да върнем цигарите в кръчмите - това бе заявка номер 1 на новия парламент. Каква цена ще платим, ако дадем на заден в битката с тютюна? "Стандарт" попита пулмологът д-р София Ангелова и експертите от сдружение "България без дим".

Цигарите атакуват всеки орган в тялото ни, категорична е д-р София Ангелова. На планетата има 1 милиард пушачи, порокът убива 6 милиона от тях всяка година. Пушенето повишава риска от развитието на белодробни, сърдечносъдови и онкологични заболявания, напомня д-р Ангелова. Освен това цигарите са враг на красотата, секса и доброто настроение. Затова "Стандарт" подреди 7-те причини пушенето да не се връща в закритите помещения.

1. Без дъх

Бич номер 1 за пушачите е хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ). При нея в резултат на тютюневия дим настъпват промени в дихателните пътища и въздуха, който постъпва в организма, обяснява д-р Ангелова. При тежката форма кислородът е под 50 мм живак при норма от минимум 70. За да живеят, тези хора имат нужда от лечение с кислород, а то не се покрива от НЗОК. При ниския приток на кислород страда всеки орган. Повишава се рискът от стенокардия и инфаркт на миокарда, казва д-р Ангелова. Никотинът допълнително свива съдовете и увеличава риска. Също така страда мозъкът, тъй като кислородът е малко, за да го ороси. Хората получават главоболие, виене на свят, чувство за отпадналост, мускулите им атрофират, обяснява д-р Ангелова. Те не могат да работят и да се грижат за себе си. Прогнозите на СЗО за 2020 г. са, че ХОББ ще стане трета причина за смъртността, сега тя е на шесто място.

2. Инфаркт, здравей!

На второ място цигарите увеличават риска от сърдечносъдови заболявания. Сред тях са инфарктът и инсултът, чиято честота у нас е много висока. Страната ни оглави не една и две световни и европейски класации по смъртност от сърденосъдови заболявания, напомня д-р Ангелова.

3. Приятел на рака

Тютюнопушенето е рисков фактор и за всички онкологични диагнози, казва д-р Ангелова. На първо място цигарите водят до увеличаване на рака на белия дроб. Причината е, че този орган е директно атакуван от канцерогенните елементи в цигарите. Те обаче водят и до увеличаване на риска от рак на гърдата, на простата, на шийката на матка, рак на яйчниците, на пикочно-половата система, гениталната, устна кухина. Заболеваемостта от рак у нас постоянно се увеличава. Според данните на Националния център за обществено здраве и анализи през 2010 г. 3469 души от 100 000 са страдали от онкологична диагноза. През 2011 г. техният брой вече е 3602 на 100 000 българи.

4. Бой по красотата

Цигарите вредят дори на костите ни. Остеопорозата е болестта на чупливите кости. Тя засяга всяка трета жена и пети мъж над 50 години. Заради тютюна трябва да забравите красивите зъби, нежната кожа и блестящата коса. Доказано е, че ефектът на цигарите краде хубостта.

5. Убива сладостта

Пушенето уврежда нервните окончания в носа ни и ни лишава от обоняние и наслада над храната, защото то убива вкуса, напомнят докторите.

6. Смърт под юргана

Цигарите водят и до импотентност, доказали са лекарите. Ако искате да се радвате на секса, по-добре забравете за тях. Освен това тютюнопушенето може да ви остави и без деца. То намалява репродуктивните функции и на мъжа, и на жената.

7. Роби на порока

Смята се, че никотинът повишава настроението. Истината е, че многобройните токсини, които попадат в тялото ни с цигарите, водят и до лошо разположение на тялото, а оттам и на духа. И най-накрая - цигарите ни крадат свободата. Никотинът води до зависимост. Всяка изпушена цигара вече предполага следващата, точно както при всеки наркотик.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай