14:11 ч.

30.05.13

2 мин.

1296

1

0

57-ми сме в света по конкурентоспособност

от Калина Александрова |

57-ми сме в света по конкурентоспособност

София. България заема 57 място в света в класация за конкурентоспособност за 2013 година. За разлика от 2012г., страната ни отбелязва спад. Миналата година тя е била 54-та, отбелязват от Международния институт за развитие на мениджмънта.


България е изпреварена от Гърция и Румъния, които са съответно 54 и 55. Трябва да се отбележи, че преди година нашата страна е имала по-добри показатели в сравнение със затъналата в дългове наша южна съседка. Спрямо останалите държави от региона сме по-добре само от Хърватия, която е 58, съобщава БГНЕС.
САЩ оглавиха класацията за конкурентоспособност, публикувана от Международния институт за развитие на мениджмънта.


Експертите на престижното бизнес училище в Лозана обясняват успеха на САЩ, който успя да си върне първото място в рейтинга, с възстановяването на финансовия сектор, изобилието на технологични иновации и успеха на самите компании.


На второ място в класацията, която ежегодно се публикува вече 25 години, се нарежда Швейцария, а трети е Хонконг. В първата десетка влизат също така Швеция, Сингапур, Норвегия, Канада, ОАЕ, Германия и Катар, отбеляза ИТАР-ТАСС


"Докато в еврозоната продължават проблемите, САЩ убедително се върнаха на върха по конкурентоспособност. Добри новини идват и от Япония", заяви директорът на Международния център по конкурентоспособност IMD професор Стефан Гарели, коментирайки резултатите от изследването. "Икономическият растеж продължава да остава предварително условия за конкурентоспособност", добави той.


В тазгодишната класация Русия се изкачи с цели шест места до 42. Икономистът от IMD Анн-Франс Боржо обясни това с "по-стабилната ситуация в Русия в сравнение с останалите страни". "Русия успя да се изкачи нагоре в настоящия рейтинг благодарение на подобряването на показателите на националната икономика, международната търговия, чуждите инвестиции, намаляването на безработицата", уточни тя.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 15:08 · 30.05.2013
Най-лошите Аирлинeс в света според дие ВЕЛТ са Туркмeнистан Аирлинeс с 30,8 от 100 макс точки, Судан Аирваъс с 33,3 и Украинe Интeрнатионал Аирлинeс (36,3 от 100). После следват Узбeкистан Аирваъс (37,5/100), Аир Коръо (39,2/100), БУЛГАРИА АИР (41,8/100), Россиъа Аилинeс (42,7/100), Ицeланд Ехпрeсс (42,8/100), Тажик Аир (43,3/100) и на десето място е Съриан Аир с 44,8 от 100 точки.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент