„Златната липа" отпътува за Швейцария

„Божественият порядък" спечели наградата за най-добър филм на VI-я фестивал за ново европейско кино в Стара Загора

„Златната липа" отпътува за Швейцария | StandartNews.com

„Божественият порядък" спечели наградата за най-добър филм на „Златната липа" 2018 в Стара Загора. Международното жури с председател Юрий Дачев присъди високото отличие на лентата, подписана от Петра Волп. Във фокуса на историята е борбата на жените в Швейцария в началото на 70-те години за правото им да гласуват по време на избори. „Златната липа" за най-добрия между мъжете отиде при Велислав Павлов – за ролята му на обсебения от камерите рекламист във „Вездесъщият" на Илиан Джевелеков. При дамите спечели Горица Попович –за селянката Стоянка в "Кози уши", която оцелява със зъби и нокти в следвоенна Югославия между герои и престъпници, манипулирани от политиците. Режисьор на драмата е сърбинът Марко Костич.

При режисьорите победи Донатас Улвидас за „Емилия: Да скъсаш оковите" - за трудния избор на актриса между творческите амбиции и идеалите на свободата и незавимисимостта на Литва. Специалното отличие на Съюза на филмовите дейци се присъжда на „Корпорация" на Никола Силол. „Много фестивали завършват с кошница, пълна със статуетки. „Златната липа" има малко награди - това ги прави още по-стойностни, а нашата работа става още по-трудна и по-отговорна. Радвам се, че толкова различни вкусове се обединиха около мнението, че „Божественият порядък" напълно заслужава „Златната липа". Тазгодишното, шесто поред издание, потвърди високото равнище на фестивала. Гъстото сито, през което са минали конкурсните заглавия, осигури удоволствие на журито да изгледа толкова добре премислени като избор за състезанието филми. Усетихме колко многоизмеримо е лицето на европейското кино. Филмите, които видяхме през фестивалната седмица, рядко достигат до зрителите и е радостно, че „Златната липа" ни даде възможност да ги гледаме ", коментира шефът на журито Юрий Дачев.

„Колебаех се между три актриси, когато трябваше да избираме носителката на „Златната липа" - от „Кози уши", „Емилия: Да скъсаш оковите" и „Божественият порядък". Горица Попович напълно заслужи приза, защото тя владее втория план – виждаш я, че се усмихва, а усещаш, че в същото време изпитва изгаряща мъка", похвали Анна Шерлинг от журито колежката си от Балканите. „Освен че е добър като кино, „Корпорация" поставя невероятно сложен за нашето време проблем – липсата на работа. Филмът изследва причините, заради които големите корпорации съкращават хора, без да мислят за тяхната съдба. Впечатляващо е, че в тази история две жени се борят смело за достойнството на всеки, който иска да работи", аргументира избора на СБФД кинокритикът Людмила Дякова. Италианският актьор и член на журито Пиеро Никозия възкликна, че дори не е успял да се измори от гледането на толкова много филми и благодари на публиката за топлото отношение лично към него и към „Когато птиците пееха", където той играе.

„Фестивалът е на респектиращо професионално ниво и се надявам тази ни среща да не е последна", сподели македонският режисьор и член на журито Горан Тренчовски.

„На „Златната липа" 2018 имаше много кинотворци от България и чужбина. Тъкмо заради това част от филмите бяха представени преди прожекциите от хора от авторските екипи. Така общуването между публиката и киното стана още по-непосредствено", каза създателят и художествен директор на „Златната липа" Магдалена Ралчева. Режисьорката на хитовете „Още нещо за любовта" и „12А" подари на всеки от участниците в международното жури специален плакет за спомен с благодарност за отличната работа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай