07:30 ч.

12.07.18

2 мин.

0

0

0
За слънчевите очила размерът е от значение

Колкото са по-големи, толкова са по-защитени очите ни


Всеки знае, че слънчевите очила ни помагат да виждаме по-добре през слънчевите дни, независимо дали сме в града, на планина или на море. Както и това, че носенето на правилните очила е и чудесна защита срещу ултравиолетовите (UV) лъчи, които могат да причинят временни и дълготрайни увреждания на очите - могат да увредят чувствителните клетки в очите и да причинят нарушение на зрението. Доказано е, че ефектът на слънчевата светлина се изразява в повишаване на риска от развитие на различни заболявания на очите - едно от най-честите е катаракта /перде на очите/. По-често въздействието се забелязва след години, но има и случаи, когато увреждането се появява в кратки срокове под формата на фотокератит, фотоконюнктивит и други. Ултравиолетовите лъчи биват три вида - UVA, UVB, UVC. Най-увреждащи са UVC, но за щастие те не достигат земната повърхност, защото се абсорбират още в атмосферата.


Установено е, че UVB лъчите са тясно свързани със следните очни заболявания - фотокератит (като слънчево изгаряне на роговицата), катаракта, форма на рак, засягащ конюнктивата и др. Въпреки че е доказано, че


UVA увреждат ретината, много малка част от тях достигат до нея


Затова от огромно значение как да подбираме очилата си за предпазване на очите от слънцето. Най-важното нещо е те да са етикетирани с„UV400". Обърнете внимание дали имат етикет, стикер или надпис върху самите тях. Това означение показва, че те отразяват или филтрират 99-100% от UVA и UVB светлината с дължина на вълната до 400 нанометра. Именно това е частта от спектъра на слънчевата радиация, която е опасна за зрението ни.
При избора на очила важи правилото „По-големите са по-добри". Колкото по-голяма площ от лицето ни покриват слънчевите очила, толкова по-малко пряка светлина би могла да достигне до очите ни и съответно по-малко щети би могло да нанесе слънцето.


Дори по-тъмните стъкла на очилата могат да изглеждат „по-готино",


не е задължително те да блокират повече ултравиолетови лъчи от по-светлите


В крайна сметка цветът не е от значение. Някои слънчеви очила са с кехлибарен, зелен или сив цвят на плаките. Така оцветените лещи не блокират повече слънчеви лъчи, но биха могли да увеличат контраста, което е полезно при шофиране, при практикуване на различни видове спорт и т.н.


Поляризираните лещи блокират отблясъците от отразяващи повърхности като вода или настилка, а не UV радиацията. Това не предлага по-голяма защита от слънцето, но може да направи шофирането по-безопасно, а престоят на плажа по-приятен. И на последно място бих искал да кажа, че цената не е определящ фактор. Не е задължително слънчевите очила да струват много пари, за да са качествени. Очила на достъпни цени, които са маркирани с „UV400"могат да бъдат също толкова ефективни, колкото и тези на световно наложили се търговски марки.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент