Яворов и джаз в Борисовата

Яворов и джаз в Борисовата | StandartNews.com

Йоана Буковска, Александър Митрев, Божидар Попчев, Мариана Йотова представят спектакъла "Да бъдеш или да не бъдеш на 36" тази събота на Лятната сцена в Борисовата градина в столицата от 16,30 часа. Актьорите излизат с гениалната лирика на Яворов, която ще звучи с акомпанимент на джаз. Представлението е посветено не само на 100-годишнината от смъртта на Яворов, която беше през 2014-а, но и на две десетилетия от кончината на норвежкия поет Улав Хауге. Сцената е черно-бяла. Копнежите и любовта на Яворов са по-актуални от когато и да било, категорични са историците на литературата.

Макар родени в два различни века и толкова далеч един от друг, поетичните светове на Яворов и Хауге се преплитат. И двамата са крайни в своя изказ, и двамата са дълбоко чувствителни. Историята на Яворов е позната на всеки българин, а модернистът Хауге цял живот е работил като градинар в личното си имение и се е самообразовал от своята библиотека.
Мариана Йотова изпълнява завладяващо едни от най-прочутите стихове на Яворов като песни под нежния акомпанимент на китара на композитора Руслан Купенов и Венко Захариев на саксофон и флейта. Йотова пее "Желание", "Сонет", "Две хубави очи" и "Нирвана", и една на норвежки по стиховете на "Невинност свята" на Яворов.

А стиховете на Улав Хауге звучат освен на български, и на норвежки с гласа на Тригве Ангъс. Феерията на спектакъла се допълва и от танцовите изпълнения на хореографа Константина Ханджиева, Марина Попова и Васил Дипчиков.

Следващото представление на "Да бъдеш или да не бъдеш на 36" е в понеделник, 31 август, на сцената на БЧК в село Долни Лозен от 18,30 часа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай