07:10 ч.

21.12.17

2 мин.

0

0

0

„Византийското хилядолетие" на Ханс-Георг Бек за първи път на български

от редактор |

„Византийското хилядолетие" на Ханс-Георг Бек за първи път на български

Издателство „Прозорец" е подготвило коледен подарък на всички почитатели на византийската история и литература.


За пръв път на български език излиза книгата „Византийското хилядолетие" на Ханс-Георг Бек, издадена в Германия през 1978 година. „Византийското хилядолетие" се смята за един от фундаменталните научни трудове в областта на византинистиката. Практически е невъзможно да се пише по въпроси, свързани с Византия, без да бъде цитирано произведението на Бек, което е издавано многократно в Германия и на всички световни езици. Ако има определение за научен бестселър, то „Византийското хилядолетие" отговаря в пълна степен на тази дефиниция.


Авторът Ханс-Георг Бек (1910 – 1999) е бил ръководител на катедрата по византинистика и новогръцка филология на университета в Мюнхен, на който пост той наследява друг един легендарен и познат на българската публика учен – Франц Дьолгер. „Византийското хилядолетие" Бек написва на основата на своите лекции и упражнения пред студенти. Избраните теми, както самият той казва, отговарят на личните му предпочитания, които се простират от проблемите на държавата и конституцията, през литературата, богословието, монашеството и вярата до социалната структура и представата за история на обществото във Византия. Освен, че, този труд запълва някои празнини във византинистиката, издаването му на български език определено запълва една огромна досегашна празнина в литературата, ползвана от българските изследователи на византийската история.


Авторските права за издаването на „Византийското хилядолетие" на български език са осигурени от спонсора „Кварцверке" ГмбХ, германското дружество, което от 2014 г. е едноличен собственик на „Каолин".


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент