Висшата мода събра най-големите в Париж

Висшата мода събра най-големите в Париж | StandartNews.com

Някои от най-големите дизайнери на световната сцена показаха в Париж пролетно-летните си колекции с висша мода, която отдавна е издигната от тях в ранг на изкуство. Жан-Пол Готие представи изключително добри модели в черно и бяло, решени в атмосферата на 60-те години и посветени на неговия учител Пиер Карден. 95-годишният корифей на елегантността беше сред първите, които поздравиха Готие. "Той е моят наследник. Аз съм миналото, Готие е бъдещето", беше категоричен Карден за своя някогашен асистент. "Тогава Карден харесваше цветовете в рисунките ми. Е, разбира се, те не бяха нещо изумително. Казваше ми: "Прекалено много идеи, работете по-изчистено". В онези години имаше по-голяма творческа свобода. Креативността бе на почит - особено при Карден", коментира пред медиите Готие. Неговите манекенки дефилираха с рокли, прически и обеци с форма на спирали. Маестрото лансира принтове с кръгове, вълни, ленти и глобуси, а ресни и колани допълват визията. На първия ред ръкопляскаха "Мис Франция" 2016 Ирис Митенар, която стана "Мис Вселена", Марион Котияр, Аманда Лиър, топ стилистът Никола Гескиер.

Карл Лагерфелд предлага на дамите да се чувстват като цветя - но не като онези от хипи епохата, а като символи на тоталната женственост и романтика. За ревюто в Гран пале имаше пълзящи рози дори по металните декорации, а манекенките дефилираха с букети, изпълняващи ролята на шапки. Концепцията на Кайзера за пролетно-летния "Шанел" разкрива закръглени рамене, разширяващи се поли, бродирани цветя - и много розово. Булката закри шоуто с панталон, мъжка жилетка, бяла папийонка и шлейф от пера.

Мария Грация Киури издига в култ сюрреализма в новата колекция за "Диор". Над подиума имаше изображение на емблематичното око на Салвадор Дали, а върху телата на манекенките бяха татуирани цитати от Андре Бретон. Киури експериментира с техники, материали и форми, налага изящни щампи, търси театралността и пищността, гарнирани с пера. И споделя, че е била вдъхновена от италианската художничка Леонор Лини, която е обичала да обсъжда сюрреалистичните си творби с близкия си приятел Кристиан Диор. Подиумът беше като черно-бяла шахматна дъска - с гипсови скулптури, изобразяващи ръце, женски бюстове, носове, усти. "В архивите на "Диор" открихме невероятна рокля от 50-те години на миналия век, напомняща клетка. Тя ни провокира да създадем специален корсет", казва още Мария Грация.

Пиер Паоло Пичоли, който работи за "Валентино", също е украсил с пера шапките към марковите палта. Във феерията в пурпурно червено има дори фльонги и зелени ръкавици.

Бертран Гуйон, който се труди за "Скиапарели", предлага игра между груби и фини материи, като стига до крайности, комбинирайки лен и коприна с пластмаса. И той е насложил доста пера, които звучат леко африкански. Чудесни обаче са червените пеперуди върху черни и бели рокли, бродериите върху ризи и сака.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай