Вежди подкрепи културния туризъм между България и Китай

Вежди подкрепи културния туризъм между България и Китай | StandartNews.com

Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов се срещна днес в Народното събрание с Джингуен Гуо - мениджър по международно сътрудничество и обмен в сферата на изкуството в Пекин, и Гюнтер Пител - вицепрезидент на Асоциация „Новия път на коприната" във Виена и член-учредител на Международната академия на науките по Пътя на коприната.

На срещата присъстваха още зам.-министърът на културата Амелия Гешева, ректорите на Националната художествена академия проф. Николай Драчев и на Университета по библиотекознание и информационни технологии проф. Стоян Денчев, както и директорът на Националната галерия Слава Иванова.

Вежди Рашидов заяви, че подкрепя засилване на сътрудничеството между България и Китай в областта на културата и културния туризъм. Той посочи, че страната ни има културни центрове в редица европейски столици и би могло съвместно български и китайски студенти да ги посетят и да се запознаят с дейността им. По този начин ще се осъществи културен обмен между страните ни и ще бъде даден шанс на младите хора.

От своя страна Джингуен Гуо предложи организирането на голяма съвместна изложба между двете страни през следващата година, както и превеждане на български книги от български на китайски език.

Гюнтер Пител се обърна към Вежди Рашидов с идея за създаване на китайски градини в Европа и в частност в София. Те са израз на китайската култура и традиции.

На свой ред Вежди Рашидов увери гостите, че е готов да насърчи и други съвместни творчески проекти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай