Венеция аплодира Лили Владимирова и Крум Дамянов

Венеция аплодира Лили Владимирова и Крум Дамянов | StandartNews.com

25 от изключителните авторски икони на Лили Владимирова и 17 от изумителните скулптури на Крум Дамянов ще имат премиера на 5 май във Венеция. Тогава в Scuola della Mizericordia

ще бъде открита изложбата "Пазители" с творбите на елитните ни художници. Поканата за гастрола им идва от д-р Пино Бизаца. Лили Владимирова го посреща в София, където му показва своите и на академика работи.

Колекционерът меценат е откровено впечатлен и развълнуван. Той решава, че ще сподели емоциите, провокирани от произведенията на българите. Куратор на експозицията, която със сигурност ще получи овации не само от арт гилдията, но и от туристите, които постоянно минават през уникалното палацо на милосърдието, е професор Джулиано Пизани. Българското събитие в един от най-старите италиански храмове на културата, историята и традициите е посветено на председателство ни на Съвета на ЕС и е първото, което прехвърля мост между православната иконопис и модерното ваятелство. Проектът и каталогът на арт галерия "Нюанс" и "Misericordia di Venezia" представят вечната тема за универсалните ценности в съвременния объркан и забързан свят.

Ето какво пише авторитетният изкуствовед професор Джулиано Пизани.

"Двама творци ни приканват към размишления във време, в което е изгубено доверието в способността на изкуството да повдига въпроси, да внушава интерпретации, да дава израз на мисълта като средство за разбиране на реалността и на самия смисъл на съществуването. На пръв поглед те използват напълно различни изразни средства – той създава скулптури с модерна актуална техника, докато тя рисува сакрални образи, тръгнала по стъпките на хилядолетна традиция. Ключът, който ги обединява, е в заглавието, което са дали на изложбата – Guardians ("Пазители"). Стражите са пазителите, бдителни и грижовни, на благата и ценностите, които са им поверени. Вдигат се в тяхна защита - срещу всеки, който ги застрашава. Те са природно надарени мъже и жени, които са възпитани да предоставят качествата си в служба на гражданите, поверени на тяхното управление. Пазители и кормчии – тяхна е отговорността да защитават и водят".

Професорът е категоричен - за да разберем другите, трябва да се запитаме кои сме ние, да опознаем каква е нашата история, какъв е светогледът, който ни кара днес да мислим и разсъждаваме по определен начин.

"Нашата идентичност минава през следното разсъждение: за да се съпоставим с другите народи, се налага да разберем техните обичаи, начин на живот, светоглед, култура – тоест в какво се състои тяхната идентичност. Това е процесът, който наричаме инкултурация.

Крум ни безпокои, тревожи ни, събужда ни внезапно. Лили ни успокоява, утешава ни, дава ни упование. Изтерзаните скулптури на Крум от керамика, бронз и алуминий, които се сливат в зашеметяващо ефектни съчетания, влизат в диалог със светлината, очарованието и вътрешното спокойствие на иконите на Лили. Тя е пазител на традицията и на идентичността, той изобличава безразличието и заплахата на безчовечността. И двамата поверяват на изкуството отговорността, която му се полага. Те са нашите стражи."

Крум Дамянов споделя: „Променям смисъла, интерпретацията, съдържанието на онова, което е общоизвестно. Почитам традициите и диалога с традициите. Това е като поглед в огледалото за задно виждане, който ти позволява да продължиш напред." Лили Владимирова признава: "Когато професор Пизани ни покани, той отвори вратите на галерията и на страната с признанието, че не само се вписваме, а и оставяме следа в културния живот на вечния град. Тази вяра от негова страна ни даде крилете и силата да извършим полета над пътя, по който вървим.

Тук няма езикови бариери, няма претенции за територии, няма граници, няма задкулисие и демагогия - не търсете това. Тук има кауза, която се надгражда от глада на хората с дълбока душевност. Има вяра, която е в доброто, далеч надхвърляща религии и етноси. Има мисия, която ни обединява - да съхраним мира чрез изкуството, което е вечно. Тук има "Пазители".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай