Ванеса Редгрейв получи Златен лъв на старта на фестивала във Венеция

Снимка: БГНЕС

Ванеса Редгрейв получи Златен лъв на старта на фестивала във Венеция | StandartNews.com

Международният кинофестивал във Венеция, който се провежда за 75-и път, бе открит снощи с тържествена церемония по връчването на почетния "Златен лъв" за принос в киноизкуството на британската актриса Ванеса Редгрейв, предадоха ТАСС и Асошиейтед прес.

Кариерата на 81-годишната Редгрейв отбеляза шеметен старт през 1966 г., когато се снима наведнъж в 4 филма. Носителка е на много авторитетни награди, включително "Оскар" за биографичната мелодрама "Джулия"(1977 г.) и на приза от Венеция през 1994-а за ролята й във филма "Малката Одеса". Тя и досега е една от най-търсените актриси в световното авторско кино. На този фестивал ще има специална прожекция на филма на младия френски режисьор Жюлиен Ланде "Писмата на Асперн" (2018 г.), в който тя играе една от ролите.

За премиерно показване на откриването бе избран новият филм на американския режисьор Деймиън Шазел "Първият човек" с Райън Гослинг в ролята на американския астронавт Нийл Армстронг (1930-2012) - първият човек, кацнал на Луната.

Показаният снощи филм на Деймиън Шазел е в конкурсната програма. На предварителната прожекция за пресата преди галапремиерата снощи той получи положителни, но не и възторжени отзиви, както се очаква за потенциален претендент за "Оскар". Шазел редува сцените за физическа и психическа тренировка с препратки към личния живот на астронавтите. Той показва осемте години преди кацането на Луната. Филмът е претоварен с огромно количество технически детайли, като не е лишен и от сантименталност: Армстронг е посветил полета си на паметта на своята рано починала дъщеря, твърдят създателите. Голямо място е отделено на Джанет Армстронг (в ролята Клеър Фой), която е притеснена за съпруга си.

Мексиканският режисьор Гийермо дел Торо, който миналата година спечели награда "Златен лъв" и "Оскар" за най-добър филм с "Формата на водата", тази година се завърна във Венеция като председател на журито. В страстно слово на пресконференцията на журито той се обяви за равноправие на мъжете и жените в Холивуд, като посочи, че това "не е само жест, а необходимост". Говорейки за баланса между двата пола в киноиндустрията, той подчерта, че "целта е ясна: 50 на 50 до 2020 г."."Имаме реален проблем в културата изобщо. Трябва да бъдат чути много гласове", подчерта Дел Торо.

Той изрази удовлетворение, че тази година във Венеция има голям напредък в това отношение - журито се състои от 5 жени и 4 мъже, което коригира баланса от предишните години.

Жените в състава му са австралийската актриса Наоми Уотс, тайванската - Силвия Чанг, датската - Трине Дирхолм, френската - Никол Гарсия и полската режисьорка Малгожата Шумовска.

Мъжете в журито, освен Дел Торо, са новозеландският режисьор на комедии Таика Уайтити, италианският - Паоло Дженовезе и австрийският актьор Кристоф Валц.

Освен звездите на киното на Лидо - острова във венецианската лагуна, където по традиция се провежда фестивалът - е бил забелязан вицепремиерът и министър на вътрешните работи на Италия Матео Салвини, който тези дни е в епицентъра на политическите бури около кризата с мигрантите. Той е там като частен посетител. Президентът Серджо Матарела се отказа от присъствие на откриването, спазвайки траур по загиналите при рухването на моста в Генуа на 14 август.

Заради засилващите се всяка година мерки за сигурност властите във Венеция обявиха, че може да ограничат туристическия поток в града, да закриват или променят популярните пешеходни маршрути. Кинофестивалът съвпада и с провеждащото се там архитектурно биенале.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай