Топготвач се самоуби заради съвършенството

Топготвач се самоуби заради съвършенството | StandartNews.com

Кръчмата на нещастния перфекционист отново беше оценена с три звезди "Мишлен" ден след смъртта му

Беноа Виолие не издържа на стреса в ресторантьорския бизнес

Самоубийството на един от най-добрите и известни готвачи във високата кулинария Беноа Виолие е доказателство за свръхстреса в ресторантьорския бизнес. В галактиката на класните заведения, получили най-високото признания в бранша – 3 звезди „Мишлен", Виолие блестеше с най-силна светлина. Само преди два месеца неговият L'Hotel de ville в швейцарския град Крисие беше обявен за номер едно в класацията на френското външно министерство – слава, която досега е спохождала само френски готвачи, макар за нея да се състезават над 1000 ресторанта в 48 страни. Все пак Виолие в роден във френския град Ла Рошел в семейство на винари. През 2013 г. пък бе обявен за главен готвач на годината от рейтинг инситуцията „Gault & Millau". Виолие е перфекционист, известен с находчивостта си в своите менюта. Той

беше запален ловец

и бе известен със своите ястия от дивеч, на които миналата година посвети голяма книга.
В понеделник всичките му приятели, завистници и съперници се чудеха защо 44-годишният кулинарен магьосник се е застрелял вкъщи предния ден. И основният въпрос беше дали причините се коренят в стресиращия свят на кулинарията, който изисква съвършенство. Още повече че в него са забранени всякакви прояви на слабост, а кулинарни полубогове могат да бъдат заличени с един замах на писалката. Самоубийството провокира дискусията в бранша за това как главните готвачи да се справят с натиска на физически и психически натоварваща работа, която зависи и е в постоянен плен на капризни ранглисти и безпощадни критици. През април се обеси друг факир в бранша – 38-годишнията Хомаро Канту. Неговият иновативен ресторант край Чикаго също беше носител на звезда „Мишлен". През 2003 г. пък Бернар Лоазо, главният готвач и собственик на Côte d'Or в Бургундия, също с три звезди „Мишлен", се самоубива в дома си на 52 години. Тогава френските медии съобщиха, че той е бил покрусен от понижаването на оценката си в „Gault & Millau" - един от световните най-влиятелните арбитри от кулинарните постижения. Той също се притеснявал, че може да загуби една от звездите си „Мишлен". „Не можеш да задържиш едно и също ниво. Просто не може", коментира в понеделник Кат Кинсмен, която пише за храна и ръководи проекта „Готвачи с проблеми". Целта е да се осветли стреса и психичните заболявания, които засягат много хора в хранително-вкусовата промишленост. Оказва се, че

сред гилдията често се срещат депресията и безпокойството

хранителните разстройства и различните пристрастявания. Госпожа Кинсмен и други специалисти в гилдията твърдят, че работата в ресторант води до саморазрушително поведение, включително самоубийство.
Габриел Уотърхаус, който доскоро беше главен шеф на лондонския ресторант "Galvin La Chapelle" (с 1 "Милшен" звезда), коментира, че професионалисти като Виолие работят в изключително конкурентна среда, в която говоренето за страхове е табу. "Повечето колеги са мъжкари и хората не чувстват, че наистина могат да говорят за проблемите си или за стреса от високите изисквания. Ако се оплачете, се смята за признак на слабост. Всичко това се засилва все повече с по-високия пост."
Беноа Виолие трябваше да присъства в понеделник на представянето на новия гид на "Червения пътеводител на Мишлен" в Париж, съобщи швейцарският сайт 24 Heures. Преди да бъдат обявени новите победители в класацията за 2016 г., участниците в церемонията почетоха паметта на Беноа с едноминутно мълчание. Швейцарското издание на гида вече излезе и в него ресторантът на Виолие запазва своите три звезди.
Смъртта на готвача идва

шест месеца след кончината на неговия ментор Филип Роша

Той умира по време на разходка с велосипед на 8 юли 2015 г. Виолие работи за L'Hotel de ville от 1996 г., а през 2012 г., когато получава швейцарско гражданство, поема заедно със съпругата си ръководството на ресторанта, който е на 40 години. Цените на ястията в него варират от 195 до 380 швейцарски франка - от 190 до 370 долара. Много колеги на Виолие, сред които и Пол Бокюз, наричан още "папата на френската кухня", изразиха съпричастието си в Twitter.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай