ТЕМА: Сбогуваме се в сряда със Светлин Русев

Ценяха го не само заради изкуството му, а и заради това, че отстояваше каузи, казват от Националната галерия

ТЕМА: Сбогуваме се в сряда със Светлин Русев | StandartNews.com

България ще се сбогува в сряда с един творец, който беляза две нейни епохи - Светлин Русев. Поклонението пред човека, който се превърна в един от символите на изобразителното ни изкуство, ще се състои на 30 май от 12 ч. в централното фоайе на Националната галерия "Квадрат 500". Той ще бъде погребан в Алеята на творците в Софийски централни гробища до съпругата си, художничката Лиляна Русева. Творецът си отиде от масиран инфаркт в събота, точно на Черешова задушница, а за смъртта му споделиха десетки художници, писатели и поети в социалните мрежи, разказвайки, че преди броени дни са разговаряли с него, уговаряли са срещи и са обсъждали корици на бъдещи книги.

Академик Светлин Русев почина дни преди да посрещне 85-тия си рожден ден и да открие поредната си изложба, творбите за която не бе показвал публично. "Живописец с монументален размах, нечовешка енергия и човек с изострена социална чувствителност. Ценяха го не само заради изкуството му, а и заради способността му да отстоява каузи, в които вярва, каквото и да му коства това. За мнозина си остана учителят, който безпогрешно разпознаваше и развиваше таланта им, разкриваше нови хоризонти и възможности пред тях", посочват от Националната галерия. "Умееше да отстоява каузи, каквото и да му коства това. Ярък творец и мислител, неуморен будител, чието мощно духовно присъствие и влияние се простират отвъд географските и времеви граници. Дори отвъд смъртта", допълват от там.

Светлин Русев е един от най-изявените български творци на XX и XXI век. Завършил е живопис при професор Дечко Узунов. Бил е председател на Съюза на българските художници, директор на Националната художествена галерия и два пъти депутат. „Той беше много обран човек. Никога не коментираше нищо лично. Впечатляваше ме чувството му за хумор. Беше творец, не чиновник", разказа Аделина Филева, директор на Софийската градска галерия пред Нова телевизия. „Ние бяхме в първия випуск на Светлин Русев. Може би затова той беше изключително ентусиазиран.

Водехме разговори на различни теми", спомня си проф. Десислава Минчева, преподавател в Националната художествена академия. „Светлин беше една фигура, която обединяваше всичко, което може да влезе в съзнанието на един творец. Благодарни сме, че се познавахме с него и имахме възможността да работим заедно. Той беше тук преди десетина дни, за да донесе една от последните си творби, за да участва в една обща изложба, посветена на духовните ценности. Разговаряхме, но по нищо не личеше, че чувства някаква тежест", разказа Илия Велчев от Художествената галерия в Плевен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай