Полша поздрави Рашидов за отварянето на БГ културата към света

Полша поздрави Рашидов за отварянето на БГ културата към света  | StandartNews.com

Варшава е готова да подпише тригодишна програма за културно сътрудничество с българското Министерство на културата

Предложението на министъра на културата Вежди Рашидов за подписване на тригодишна програма за културно сътрудничество между двете министерства беше прието с готовност от Малгожата Омиляновска – министър на културата и националното богатство на Полша. Двамата министри имаха днес работна среща във Варшава, на която присъства и българският посланик в Полша Василий Такев.

„Приветствам и другата идея на министър Вежди Рашидов за съвместно споразумение за филмови копродукции и сме готови да подпишем и такъв документ", заяви министър Малгожата Омиляновска. Тя поздрави министър Рашидов за впечатляващата българска изложба в Лувъра, за усвояването на евросредства по проекти на българското Министерство на културата, както и за откриването на новата Национална галерия „Квадрат 500" в София. Полската министърка на културата, която е специалист по история на изкуствата и архитектурата и е запозната с благоустройството в центъра на София, беше много впечатлена и от изграждането на Античния културно-комуникационен комплекс "Сердика" на столичното Ларго – също проект на екипа на министър Рашидов.

Двамата министри обсъдиха и конкретни възможности за бъдещо сътрудничество в областта на театъра, музиката, литературата, музейното дело. Министър Омиляновска остана силно изненадана от факта, че в 7-милионна България има повече от 50 държавни театъра, опери и филхармонии. „В 40-милионна Полша имаме само два държавни театъра – това са Народният театър във Варшава и Старият театър в Краков, както и една държавна опера и една държавна филхармония. Останалите сценични културни институти у нас са общински и частни. Държавата също ги подпомага, но само на проектен принцип", обясни Малгожата Омиляновска. Тя увери министър Рашидов, че Полша е готова да предостави на България опита си и с изграждането на Музей на Холокоста, открит миналата година и реализиран с европейски средства.

Двамата министри се обединиха и около идеята градовете Вроцлав и Пловдив да си сътрудничат в подготовката на проявите за Европейска столица на културата.

„Българската изложба „Епопея на тракийските царе" в Лувъра е изключителен успех за България и за Вас като министър. Вие постигнахте в този световен музей това, което е мечта за много други европейски държави". С тези думи бе посрещнат българският министър на културата Вежди Рашидов във Варшава по време на всички останали свои срещи по време краткото си работно посещение в Полша. Вежди Рашидов получи поздравления за отварянето на българската култура към Европа и света и при срещите си в най-новия полски музей на изкуството в парка „Лаженки Крулевские", открит само преди 10 дни, както и при посещението си в Народния театър и при срещите си в Българския културен институт и в салоните на Българското посолство.

Министър Рашидов е първият чуждестранен министър, който разгледа току-що откритата кралска колекция на скулптурата в лятната резиденция на последния полски крал Станислав Август в „Лаженки Крулевские". Директорката по изкуствата на най-новия полски музей Изабела Захович и главният консерватор Пиотр Замбжицки изразиха пред министър Рашидов готовност за активно сътрудничество с България, особено след приключването на проекта за нов павилион за международни изложби, който се реализира тук в момента в партньорство с прочутия Рийкс Музеум. Очаква се "Лаженки Крулевские" да бъде посещаван от 2 милиона души годишно.

Вежди Рашидов е много популярен в Полша с творчеството си, защото е носител на сребърен медал на Триеналето на портрета и скуптурата в Гданск и е участвал в Международния симпозиум на скулптурата в Оронско много преди да стане министър. Той е имал изложби във Варшава и Краков, а негова скулптура десетилетия наред бе изложена пред една от най-известните галерии в центъра на Варшава.

Министър Рашидов посети и Народния театър във Варшава, директор на който е прочутият актьор и режисьор Ян Енглерт, изиграл легендарната роля на отец Ередия в кинокласиката „Осъдени души" (1975 г.) на Въло Радев. На срещата си с Ян Енглерт министър Рашидов договори възможности за още по-активен обмен в театралната сфера между България и Полша. Директорът на НФЦ Павел Васев, който е в състава на българската делегация, връчи на Ян Енглерт почетен плакет „Лачените обувки на българското кино", изработен по повод 100-годишнината на българското кино.

По-късно Вежди Рашидов откри в препълнените салони на Българския културен център във Варшава изложбата "Това сме ние" – живопис, графика и илюстрация на учители от Националното училище по изящни изкуства „Илия Петров" в София. Директорката на института Калина Станчева и екипът й бяха специално приветствани от министър Рашидов и от българския посланик във Варшава Василий Такев за голямото усърдие, с което работят за разширяването на присъствието на българската култура в Полша. Благодарение на нашия културен институт преди няколко седмици в прочутото варшавско кино „Култура" бе показан за първи път в Полша от създаването си преди 40 години филмът „Осъдени души".

На специална церемония в Розовия салон на българското посолство министър Рашидов награди Ян Енглерт с най-високото отличие на Министерството на културата – „Златен век" – печат на Симеон Велики. Обичаният у нас от десетилетия актьор Ян Енглерт бе удостоен с престижната награда за неговия принос в развитието и популяризирането на българската култура в Република Полша.

„Културата е най-добрият посланик на България пред света, именно културата сближава народите и държавите", заяви Вежди Рашидов. Ян Енглерт благодари от сърце за високото отличие и възкликна: „За първи път ми се случва министър да дойде при мен, а не аз да отида при него. За моите 100 филма в Полша нямам награда, но сега наградата, която ми връчва министър Рашидов, ме зарадва много, тя е чест за мен!"

Ян Енглерт разказа също, че преди 20 години е бил в казиното в Монте Карло заедно със свои познати и един от тях – полски бизнесмен, си загубил паспорта. Повикали управителката, тя дошла, огледала компанията, посочила Енглерт и заявила: „Аз ви познавам, вие сте български актьор". „Ето това е филмът „Осъдени души" и България в моя живот. Затова и наградата „Златен век" ми е много скъпа", заключи прочутият актьор.

С високото отличие „Златен век" – печат на Симеон Велики за заслугите им за популяризиране на българската култура в Полша министър Рашидов награди и почетния консул на България в гр. Вроцлав Ян Хоростовски и прочутия скулптор проф. Мариан Конечни – автор на много известни творби. Проф. Конечни работи от много години и върху един интересен проект за паметник на крал Владислав Варненчик във Варна, който очаква реализация.

Полската национална телевизия и Националното радио излъчиха в най-гледаните си емисии обширен репортаж за посещението на министър Вежди Рашидов във Варшава. В най-популярната си емисия Полското национално радио излъчи днес интервю с българския министър на културата, в което се акцентира на отварянето на българската култура към Европа и света и на предстоящото обсъждане на нова тригодишна програма за културен обмен между България и Полша. И двете медии акцентират и върху високото отличие „Златен век", с което министър Вежди Рашидов удостои тримата известни полски творци – Ян Енглерт, Ян Хоростовски и проф. Мариан Конечни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай