Подписахме нов договор с Лувъра за размяна на изложби

Подписахме нов договор с Лувъра за размяна на изложби | StandartNews.com

Министърът на културата Боил Банов и президент-директорът на Музея „Лувър" Жан-Люк Мартинез подписаха днес на официална церемония в посолството ни в Париж нов договор за организирането на реципрочни изложби между Република България и световния музей. Договорът предвижда представянето ни в Лувъра с нова изложба на български културни ценности с акцент периода на Първото Българско царство догодина, както и през 2019 г. - представяне на историята ни от 16-17 век.

На събитието присъстваха посланикът на страната ни във Франция Н. Пр. Ангел Чолаков, директорът на културния ни институт в Париж Диана Игнатова, директорът на програма за изследване на Черно море към Департамента за старогръцки, етруски и римски старини Александър Баралис, директорът на същия Департамент – Франсоаз Готие, дипломатическият съветник на г-н Мартинез Алберто Виал, председателят на Комисията по културата и медиите в Народното събрание на Република България Вежди Рашидов, директорът на Националната галерия Слава Иванова, началникът на кабинета на министъра на културата Ваня Бедрова, директорите на дирекции във ведомството – д-р Венцислав Велев и арх. Уляна Малеева.

Жан-Люк Мартинез сподели, че се радва, че могат да покажат и български произведения в Лувъра. Той посочи, че това се случва и благодарение на Александър Баралис, който с работата си е вече повече българин и поддържа този пламък на обмена.

„За нас, французите, е шанс, че можем да допринесем за представянето на България пред света", изтъкна президентът на Лувъра. Той маркира някои от предстоящите проекти – представянето на находките, които сега се откриват при съвместните археологически проучвания в Аполония Понтика (Созопол), също така във връзка с Председателството на България на Съвета на ЕС – изложбата с акцент Преславското съкровище, както и планираното за 2019 година представяне на българската история от периода 16-17 век. „Разбира се, ние ще продължаваме да разказваме за различните епохи в българската история. Важно е да има обмен между страните ни, да се опознаем, но и да представяме европейската култура пред света", добави президентът на Лувъра.

Посланик Чолаков обяви решението на президента на България по предложение на министъра на културата да бъдат наградени с орден „Кирил и Методий" президент-директорът на Музея „Лувър" Жан-Люк Мартинез и директорът на програмата за изследване на Черно море към Департамента за старогръцки, етруски и римски старини Александър Баралис. Двамата бяха отличени за техните изключителни заслуги за развитието на българо-френските културни връзки в областта на културно-историческото наследство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай