Почина Георги Данаилов

Почина Георги Данаилов | StandartNews.com

Писателят Георги Данаилов почина на 81-годишна възраст след тежко боледуване, съобщиха негови близки.

Той става известен още с първата си книга "Деца играят вън" (1970), а по-късно печели популярност с пиесите си и филмовите си сценарии. Дни преди да почине излезе книгата "Писма от България през 1877 г." от Евгений Утин - репортажи от Руско-турската война. Георги Данаилов е инициатор за издаването й и автор на предговора.

В последното си интервю пред Тони Николов от портала "Култура" Георги Данаилов казва: "Струва ми се, че всеки човек има възможността да оцвети годините си. Това че не използва тази възможност, е тъжно. Причината за сивотата е освен всичко друго неумението да бъдем самотни. Ние се скупчваме безпомощни, гледаме се един друг и взаимно се доотчайваме. И още нещо: изкуството, по-точно творчеството, създаването, макар и на невинни, незабележими дори за другите нещица, е спасително."

Най-преиздаваната книга на писателя е "Къща отвъд света" (1997), посветена на село Ковачевица, в което той се беше оттеглил в последните си години. Автор е и на "До Чикаго и назад – сто години по-късно. Пътепис" (1990), "Спомени за градския идиот" (1993), "За Жан Жак Русо и други глупости" (1997), "Доколкото си спомням" (2000-2002), "Весела книга за българския народ" (2004), "Зимникът на рая" (2007), "Защо не сме социалисти" (съвместно с още 10 автори, 2009) , "Мемоарите на едно жълто паве" (2009), "Цената на безсмислието" (2012), "Към никъде" (2015).

Пиесите му "Краят остава за вас" (1975), "Съдията и жълтата роза" (1977), "Есента на един следовател" (1980), "Солунските сьзаклятници" (1983), "Господин Балкански" (1985) и др. се играеха при пълни салони.

Той е сценарист на филмите "За къде пътувате?" (1986), "А сега накъде?" и "А днес накъде? (2007) на приятеля си Рангел Вълчанов.

Книги и пиеси на Георги Данаилов са превеждани на руски, арменски, немски, полски, румънски, словашки, чешки и други езици. Пиесите му са играни в Русия, Чехия, Словакия, Полша, Грузия, Армения. Носител на призове от международни филмови фестивали в Кан, Москва, Техеран, Сан Себастиан.

През 1997 г. Георги Данаилов спечели първа награда на международния конкурс "Русо" в Париж.

Той е потомък на известен свищовски род. Внук е на акад. проф. Георги Тодоров Данаилов, както и правнук на Марко Балабанов, първият външен министър на България след Освобождението. През 1950 г. семейството му е интернирано и се връща в Свищов. Завършва и преподава химия, а пише от студентските си години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай