Откриха нов античен храм в Пловдив

Откриха нов античен храм в Пловдив | StandartNews.com

Запазени зидове на масивни антични сгради бяха разкрити при спасителни разкопки в частен имот в центъра на Пловдив. Най-вероятно става въпрос за сграда от римско време, която е възможно да е използвана за религиозни ритуали. Това съобщи ръководителят на разкопките археологът Елена Божинова от Археологическия музей в Пловдив.

Откритията са направени по време на строеж в частен имот от южната страна на Тунела на бул. „Цар Борис III Обединител". Строителството на бъдещата офис сграда е спряно. Собственикът на имота е спазил предписанието да извършва изкопните работи под контрола на археолозите, така че няма никакъв проблем, обясни Божинова.

До момента в имота са открити между 100 и 200 монети от различни епохи, бронзова статуетка на конче, чиято датировка все още не може да бъде уточнена, древна улица и много зидове край нея на къщи от Средновековието и Античността.

По думите на археоложката сградата е била изградена от много големи пясъчни квадри. Част от нея е разкрита в западната част на частния терен, а цялата постройка се развива на изток под съвременния булевард „Цар Борис Трети Обединител". Божинова уточни, че едно от основните предположения е, че тази голяма сграда най-вероятно е била храмова постройка.

Разкопките в частния имот започнаха преди 17 дни, като през това време екипът разкри улица от Средновековието, която следва трасето на друга древна антична улица. Откритата отсечка е от 10 – 14 век, широка шест метра, със запазени фрагменти от зидове, градени през 12 – 13 век. Предполага се, че тук в Средновековието е имало много представителна сграда, тъй като при проучването в мазето археолозите са се натъкнали на цветни стенописи. Те са занесени в Археологическия музей за реставрация.

„Навлязохме в дълбочина в антични пластове. Разкриват се зидове от антични сгради, от няколко периода. Има множество архитектурни детайли, повечето от които откриваме не на място, а разпръснати около трасето на улицата", разказа Божинова. По думите й сградите са от няколко периода. Има разкрити 6 зида от Античността и 3 зида, изградени с тухли със спойка хоросан, които се отнасят към 4-и век.

Очаква се, че под пръстта ще се разкрие още една улица, но римска, от времето на Филипопол. Археолозите предполагат, че тя е била свързана с античния „квартал" от другата страна на булеварда, където в римските времена се е издигала крепостна стена.

Разкопките в частния имот ще продължат още един месец. След като находките се заснемат и се направи протокол от комисията на НИНКН, отново ще се засипят с пръст, за да се строи съвременна сграда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай