Николай Ишков отново се прицели в А група

Николай Ишков отново се прицели в А група | StandartNews.com

Актьорът продуцент иска да вкара "Арена Армеец" в световната ранглиста

Николай Ишков, който през цялата си досегашна кариера лавира между спорта и музиката, най-после постигна хармония между двете си страсти. Като шеф на "Арена Армеец" синеокият актьор се кани да пълни най-голямата зала на Балканите с мегасъбития от двата му любими жанра. Тези дни той подхвърли, че с елитни промоутъри гонят договор със световна и ултрамодерна звезда, чийто концерт ще вдигне имиджа и бокс офиса на "Арената" на следващо международно ниво. Залаганията са за самия Роби Уилямс, който вече е включил в тура си две балкански столици, така че нищо не му пречи да триумфира и в София.

Надали някой се съмнява, че бившият президент на "Спартак"-Варна ще успее в маршалските мераци, които винаги носи във войнишката си раница. (А и дядо му се казва Наполеон.) Бизнесменът, който в продължение на 11 години дирижираше морския тим, така че да отстоява мястото си в А група, без да влиза в конфликт с групировките, никога досега не е играл във втори състав. Обаче си пада по привидно малките, но значими персонажи, които обръщат интригата. В последния сезон на "Под прикритие" се появи като безскрупулен футболен бос, който обясняваше на Захари Бахаров номерата в черното тото. В "Съдилището" на Стефан Командарев е не по-благороден представител на корумпираните типове в съдебната система. Пред камерите Ишков умее да влиза адекватно в кожата на мутреещ се юнак. Въпреки че стартът му в "А сега накъде" през 1986-а беше като невинно спортистче от провинцията, което се бори за роля, облечен с фланелка с номер 15, преодолявайки угризения за минал грях. Тогава Ишков се справи не по-малко убедително от другите бъдещи звезди на терена - Мишо Билалов, Чочо Попйорданов, Николай Урумов, Жоро Стайков... Макар че в Академията винаги са гледали малко отгоре на кукловодите. За Ишков, завършил експерименталния клас на Богдан Сърчаджиев,

снимките са съдбоносни

не толкова с възможността да блесне с качества на артист, колкото заради общуването с Рангел Вълчанов. От този момент нататък великият присмехулник се превръща в негов ментор и гуру, а човешката им дружба продължава до финалните надписи в живота на прочутия режисьор.

Някъде в годините, в които се наливаха основите на трудно осъществимата и досега доморасла демокрация, момчето от Варна получава знаците, че може да се впусне в сериозни арт приключения. И той веднага ги разчита - все пак е племенник на Сотир Майноловски и от дете си говори със Стефан Данаилов, Невена Коканова, Татяна Лолова, които гостуват на фамилията край брега. Все пак като юноша е репетирал в уважавания състав "Златното ключе", а после е играл при Вили Цанков и Димитър Еленов. Никой не е особено изненадан, когато Ишков става частният продуцент с действително сериозни проекти. Със Сашо Морфов правят "Дон Кихот" в Народния - първият спектакъл, който актуалният директор на академичната трупа постави на голямата й сцена. В онази епоха двамата все още са романтици. Ишков се намесва и в международните кинаджийски пасианси. Продуцира документалния разказ "Макондо" за гения Габриел Гарсия Маркес. Вика го негов колега от Колумбия, завършил режисура във ВИТИЗ. След това снима филм отново в Колумбия за уникалния художник Фернандо Ботеро. Има премиера и в Париж, където между официалните зрители е и самият кмет Жак Ширак, който кани екипа на вечеря.

През 2002-а Ишков предлага на Рангел Вълчанов да влезе в управителния съвет на "Спартак"-Варна. И от каламбур на каламбур, от идея на идея, двамата решават, че е време за "А днес накъде" - втората част на сагата за изгубеното поколение на България преди и след 10 ноември. Снимките стартираха в Киноцентъра сред декора на "Спартак". Поне 500 души бяха поканени на коктейла, който влезе в кадър.

"Получи се тъжен и деликатен филм, макар и без съспенс. В него виждаш, че времето не прощава. Публиката разбира какво се е случило не само с някогашните герои, но и с някогашните актьори. Когато снимахме "А сега накъде", все още бяхме ентусиазирани деца. Готови на всичко, за да изпълним мечтата си - да играем в театъра и в киното. Друго не ни вълнуваше. Бяхме възпитани в онази ценностна система. Изведнъж тя се срути. Трябваше да сменяме коня по средата на реката.

Поколението ни беше зачеркнато

Вече не беше ясно щастлив ли е човек или не", връща лентата Ишков, който през 90-те търгува с кафе и захар, за да поддържа поносим икономически стандарт. С Рангел представят творението на фестивала в Карлови вари. Рангел, който е дълбоко свързан с Чехия от епохата на Пражката пролет - състудент е с Милош Форман и приятел с Иржи Менцел - е истинска звезда на елитния форум, на който преди години вече е пожънал успех с "На малкия остров". После летят до Америка, където показват продукцията на фест в Кливланд. Събират се не само сънародници, но и македонци и сърби, зажаднели за славянско-балканска реч и емоция. Ишков и Рангел дори успяват да гледат баскетболно шоу от НБА.
Ишков среща доста знаменитости по пътя си - на фестивала в Лос Анджелис, където отива със Стефан Данаилов, разговаря с Грегъри Пек, Мишел Пфайфер и Ричард Гиър. В Мадрид цяла седмица журира в компанията на Джина Лолобриджида. Закономерно попада сред продуцентите на "Клането на петела" на Андреас Панцис. В главните роли в копродукцията на 8 държави са страхотната Валерия Голино и Джордж Хорофаси.

Но най-важната среща в живота на Ишков е тази с Нора - майката на четирите му деца. Сантименталният екшън се случва през 1995-а. В ролята на съдбата влиза дъщерята на треньора Никола Христов, която в Русе е съученичка с бъдещата булка. Тъкмо тя запознава на случайна среща за кафе Ишков и старата си приятелка. Вероятно любовта е била от пръв поглед, защото не след дълго двамата стават семейство. Първородният им наследник, Николай младши, вече е на 17, вторият им син, Александър, е на 12. Преди близо пет години бизнес дамата, която също като мъжа си винаги играе в А група, направи най-големия подарък на продуцента актьор - близначките Сия и Кристина. Ишков се въздържа да дава съвети и рецепти за успешен съвместен и любовен живот, но е убеден, че всеки някъде има огледален образ. Но може да го открие само ако е много голям късметлия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай