Неда Спасова си татуира бъдещето

Неда Спасова си татуира бъдещето  | StandartNews.com

Неда Спасова в края на октомври ще бъде обявена от родната публика за новата звезда на българското седмо изкуство. Тогава в киносалоните ще тръгне "Дамасцена" - филмът на сценаристката продуцент Мария Лалева и режисьора Тодор Анастасов. В него наследницата на Невена Коканова играе Царицата на розите. Героинята й е пестелива на думи красавица, чиито поглед говори: Знам много тайни. Цялата енигматичност на слабия пол - който всъщност е силният, е закодирана в излъчваната енергия от тази уж въображаема, но много истинска жена. А кадри като тези, в които тя сякаш не стъпва по земята из Розовата долина, скоро не са се появявали на бг екраните. В тях сюрреализмът си е чиста поезия.

Който види Неда на екрана, няма и грам съмнение, че камерите са влюбени в нея. Тя уж дебютира в киното, но на снимачната площадка се държи като негова вярна жрица. А като тийнейджър дори не вярва, че може да бъде актриса - въпреки че страхотно й се иска. Адски темпераментна девойка е - черен грим, шипове, пиърсинг на веждата, тежък метъл, Мерилин Менсън, надцакване с момчетата в доста мъжки игри. Но клишето е до тук - защото Неда си е съвсем пълна отличничка. Може би тъкмо заради това майка й се навива да й позволи татуировка - а пък и се налага да отиде с нея в студиото, тъй като момичето няма 18 и родителското тяло трябва да потвърди акцията. Някъде по това време Неда си татуира бъдещето на ръката - театрални маски. "Бях си като героиня на Чехов - много мислех, много пишех - какъв е смисълът на живота, какво искам да направя с него", споделя тя днес. А комбинацията между двете дейности обикновено се нарича "философия". И хубавата Неда с лекота печели първото място на националната олимпиада в тази "дисциплина". А после може да запише без изпит "Философия" в Софийския университет "Свети Климент Охридски". Театърът обаче вече е просмукан в кръвта й - на невръстните 12 се включва в драм състава на Младежкия дом във Враца - там е родена, там завършва езиковата гимназия „Йоан Екзарх". Остава на сцената 7 години - и връщане назад няма. През лятото - преди да прекрачи прага на Алма Матер през есента - решава като на шега да се пробва в НАТФИЗ. Никой не я подготвя. А пък е и убедена, че няма да се получи - хората пощуряват покрай изпитите и "връзките", докато тя сама избира монолог на Чехова героиня и "Моята молитка" на Ботев. Приемат я от раз. През 2014-а завършва Академията при професорите Маргарита Младенова и Иван Добчев. Очаквано влиза в техните спектакли „Процесът против богомилите" и „Гео" в Народния, в „Светлото бъдеще на битака" на „Сфумато", а сега пак в Театралната работилница репетира „Бесове" по Достоевски. Но на Неда все нещо не й стига - та затова от година насам преподава актьорско майсторство на деца.
Визията и аурата на актриса от 80-те - когато българското и световното кино произвеждат филми и актьори, за които все още се говори -със сигурност са помогнали на Неда за кастинга на "Дамасцена". Тя първо отива за другата голяма роля, в която зрителите ще гледат Симона Халачева. Там е и Веселин Плачков, около чиито персонаж се случва всичко в сагата за българската мечта, оглеждаща се в съдбата на нацията в продължение на 50 години. Двамата имат сцена - а това наистина изумява Неда, която е абсолютно наясно със схемата на кастингите. Тодор Анастасов и Мария Лалева - които не след дълго ще я обгрижват с екзистенциални и професионални съвети, в началото я "отлагат". Анастасов отсича: "Ти си за другата роля - но тя е за твърде зряла и мъдра жена, много си млада". След няколко месеца я викат да се върне, повярвали, че могат да я ситуират в "Дамасцена" по най-красивия и адекватен начин. Но се оказва, че Неда - поради някакви женски необходимости или глезотии - е качила пет килограма, косата й е с 20 сантиметра по-къса и с няколко тона по-черна. И страхотната брюнетка, която като тийнейджър тренира волейбол и плуване, влиза в едномесечен хранителен режим /една краставица, три белтъка, символична зелена салата, малко риба и няколко бадема/ и спортен график. След като се вталява ударно, Тодор Анастасов и Мария Лалева дават указания на художниците по грима да я състарят, а от нея искат да извади най-ниските регистри от гласа си. Цялата метаморфоза й е необходима, за да материализира съдбовността в образа - Царицата на розите, която променя битиета. Сценаристката и режисьорът надграждат архетипа - на несломимата българска жена, на духовността в българския модел, на уникалната българска природа. Неда и досега разказва колко много всички са й помагали и как за първи път й се случва да попадне в арт общество, което по-скоро прилича на братство. И макар че след "Дамасцена" е с няколко щрихи по-зряла, на мига е готова да се включи в уърк шоп за въртене на огньове - както е правила вече. Има и гадже, но го крие - така, както се полага на кинозвезда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай