Музей на религиите ще има на Перперикон

Проф. Николай Овчаров показа последните находки от Перперикон

Музей на религиите ще има на Перперикон | StandartNews.com

Музей на религиите може да има на Перперикон. Тази своя идея обяви проф. Николай Овчаров. "На Перперикон могат да бъдат проследени култовите сгради от всички религии по нашите земи през последните 7 хилядолетия - езически храмове, една от първите християнски църкви у нас, а сега вече имаме и мюсюлмански паметник", аргументира се археологът.

"Последното ни откритие - тюрбе (гробница- б.р.) на османски военачалник, погребан с коня си, е най-старото по рода си в българските земи. Предният десен крак на животното е отсечен, което свидетелства, че конят е загинал в битката заедно с ездача му. Най-вероятно това е Израел бей, който е командвал превземането на Перперикон през 1360-1361 г.

Сред другите интересни открития на сезона са бронзова ритуална брадва от XV-XVII в. пр. Христа и кръст от VII-VIII в., чиято стилистика се свързва с борбата между иконоборците и иконопочитателите във Византия по това време.
Проф. Овчаров разказа и за откритата в римския град Мисионис кръчма с изключително добре запазен стъклен инвентар от най-високо качество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай