Младите хора в центъра на културната програма

Отпускат 1,65 млн. за проекти, могат да кандидатстват и отделни граждани

Младите хора в центъра на културната програма | StandartNews.com

Младите хора в България ще са големият акцент в културната програма за БГ председателството. "Имаме изключително младо поколение, което да представим, а и то да представи нас", съобщи министърът на културата Боил Банов по повод извънредното заседание на Националния фонд "Култура", което промени условията и сроковете за кандидатстване по Културната програма.

Държавата ще финансира изцяло културните проекти свързани с БГ председателство през първата половина на 2018 г. Съфинансиране от кандидатите няма да се иска, но няма да се поемат разходите за телефони, офиси и канцеларски материали, реши фонд "Култура".

Първата покана за набиране на предложения е с финансов ресурс от 1.65 млн. лв. По нея могат да кандидатстват както фирми и творчески организации, така и граждани и хора на изкуството. Всеки може да подаде колкото си иска проектни предложения.
Максималното финансиране на един проект ще бъде до 100 000 лв. Средствата ще бъдат отпускани на три етапа – аванс от 20% от стойността на проекта, междинно плащане от 50% от стойността и проекта, който ще бъде платен до края на януари 2018 г. и окончателно плащане – до три дни от приключването на проекта и представянето на финалния отчет.

Проектите трябва да бъдат изпълнени от 1 януари до 30 юни 2016 г. Срокът за кандидатстване остава 45 дни и започва да тече от 18 август до 15 часа на 2 октомври 2017 г. Проектите трябва да се подадат в Националния фонд "Култура". Те ще се оценяват от комисия, определена от министър Банов.

По културната програма ще се финансират дейности, свързани с провеждането на събития - концерти, фестивали, изложби. Ще се подпомагат и проекти, свързани с културното наследство – литература, изобразително изкуство, театър, кино, анимация, фолклор и други.

Отбелязваме три знакови събития

Културната програма за БГ председателството ще постави акцент и ще отбележи по подходящ начин три значими за България събития. Това са 60-та годишнина от подписването на Римските договори, 10-та годишнина от членството на България в ЕС и 75-ата годишнина от спасяването на българските евреи.
Амбицията на министреството на Боил Банов е културната ни програма да представи българската националната специфика и идентичности да подчертае мястото на страната ни в Европа. Очаква се проектите да представят културата и традициите на страната ни по атрактивен и въздействащ начин.
Програмата е с принос към "Европейската година на културното наследство" (2018 г.), София - европейска столица на спорта 2018 г. и със споделена визия за "Пловдив - европейска столица на културата" 2019 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай