Министър Стоянович награди посланици

Министър Стоянович награди посланици | StandartNews.com

Посланиците на няколко държави у нас получиха най-високото отличие в областта на културата на церемония в Криптата на патриаршеския храм "Св. Александър Невски". Техни Превъзходителства Хосе Луис Тапиа Висенте на Кралство Испания, Герхард Райвегер на Република Австрия и Камило Дзуколи на Суверенния военен орден на хоспиталиерите на Свети Йоан от Йерусалим, Родос и Малта бяха удостоени със "Златен век" - звезда.

Отличието почетен знак "Златен век" - печат на цар Симеон Велики получиха дипломатите Богдан Паташев, първи секретар на Малтийския орден у нас, Гийом Робер, ръководител на Алианс Франсез и Роса Мария Моро де Андрес, директор на Институт "Сервантес" в София. С копие на фиала от Панагюрското съкровище от IV в.преди Христа бе отличен културното аташе на посолството на Франция у нас Давид Вейзман.

"Пред нас са изправени забележителни личности, с които България има щастието да си сътрудничи в областта на културата и изкуството. Днешните наградени не са просто лица, които изпълняват професионално и съвестно своята мисия. А са истински приятели на България, които я обичат и съдействат за културните ни връзки и съвместни инициативи", заяви министърът на културата Петър Стоянович, след като връчи високите награди.

"Въпреки че сте обиколил няколко континента, посланик Тапиа Висенте, Вие споделихте, че България Ви е очаровала още в първия миг, когато сте я зърнал. Ние пък сме очаровани от Вашето желание да покажете на българската публика шедьоврите на испанските култура и изкуство - цикъла от филми на Карлос Саура, концерта на Националния балет на Испания, изложба "Ателиета графика на Хуан Миро", седмица на испанското и иберо-американското кино. За Вас, посланик Райвегер, сред приоритетите на мисията Ви тук са да обогатявате познанието между Австрия и България и проникването на двете култури в търсене на общо европейско съзнание. И Вие постигате това. Посланик Камило Дзуколи, длъжен съм да отбележа, че това отличие се връчва на Вас именно сега, когато се навършват 20 години от установяване на дипломатически отношения между Малтийския орден и Република България", обърна се министър Стоянович към всеки от наградените.

Петър Стоянович закри официалната церемония с една мисъл на Сервантес: "Нека този, който е дал, мълчи. Да говори този, който е получил."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай