Местят паметника пред НДК в музей

Местят паметника пред НДК в музей | StandartNews.com

Още през лятото ще се премахне спорният паметник пред НДК, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова пред БНТ. Окончателното решение монументът "1300 години България" да бъде разрушен е на столичните общинари от 2014 година. Различни процедури, както и обжалване от страна на скулптора, пречат това да се случи.

На мястото му ще бъде възстановен Мемориалът на загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотен полк.

Предстои да бъде направен технически проект, който да каже как трябва да се извърши демонтажът на паметника, както и на фигурите. Всичко това ще бъде съгласувано с автора на паметника - проф. Валентин Старчев, който ще бъде поканен като консултант, обясниха от Комисията по устройство на територията към общинския съвет.

Следващата стъпка е обявяване на процедура за изпълнение на демонтажа. Паралелно с това ще се проведат срещи с инициативния комитет за възстановяване на Мемориала на загиналите във войните за национално обединение воини от Първи и Шести софийски пехотен полк, който трябва да бъде разположен на мястото на премахнатия паметник "1300 години България".

Фигурите от монумента на Старчев ще бъдат отнесени за съхранение в Музея за история на София. След това ще бъде обсъдено с автора и евентуалното им бъдещо експониране.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай