Марин Янев празнува 75 с "Майстори"

Големият актьор играе от 33 години в Народния театър

Марин Янев празнува 75 с "Майстори" | StandartNews.com

Народният театър довечера чества един от най-големите си актьори. Марин Янев ще черпи за 75 след "Майстори" на Камерна сцена, като специалните изненади ще се впишат в светската част. Навръх юбилея публиката ще аплодира един от доайените на академиците като Добри в класическата пиеса на Рачо Стоянов "Майстори", режисирана от Петринел Гочев.

Марин Янев, който има над 100 роли в театъра и над 60 в киното и телевизията, е израснал във варненския театър, където работят родителите му. Завършва ВИТИЗ в класа на професор Боян Дановски от изключителния випуск, в който дели етюди и емоции с Катя Паскалева, Руси Чанев, Стефан Данаилов, Стефан Мавродиев. Там среща и голямата си любов – актрисата Цветана Цветкова. Двете им дъщери наследяват пътя - Кристина е актриса, а Марина - сценограф.
В "Сълза и смях" се разписва с Макмърфи в „Полет над кукувиче гнездо" през 1982 г. После влиза и остава в Народния театър. За 33 години досега е изиграл десетки запомнящи се роли: Антифол в „Комедия от грешки" на Шекспир, Хенри в „Камината" от Маргарит Минков, Бубнов в „На дъното" по Максим Горки, лекар в „Макбет" от Шекспир, професор Сантана в „Призраци в Неапол" от Едуардо де Филипо.

„Любовта към театъра е неизлечимо заболяване. Аз заболях от него съвсем малък, защото и двамата ми родители работеха в театъра във Варна. Баща ми беше театър майстор, а майка ми - гардеробиерка. Тези хора също бяха болни от тази болест. От нея са болни и всички зад сцената в днешните театри. Как иначе да разберем защо човек, който получава 350 лева заплата, седи и не напуска? Седи, защото иска да е част от магията, иска да вижда как представлението се ражда от нищото, как Теди Москов вика на репетиции, как артистите вдишват аплодисментите на публиката и как очите им греят. Иска да е част от това. Аз се заразих от тази болест и я предадох и на децата си. Все по-често виждам, че и внучката ми започва да вдига „температура". Твърдо отива към театъра. Това не ме прави нещастен. Нека Бог да е с нея и да си носи кръста", споделя Марин Янев в интервю за новия брой на списание „НТ".

През този сезон публиката може да аплодира юбиляра в Народния в „Чаровно лято с неизбежните му там неприятности (Чудаци)", „Майстори", „Крадецът на праскови", „Вишнева градина", „Да се провреш под дъгата" и „Каквато ти ме искаш".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай