Любен Зидаров: Париж е целият свят

Великият град оживява в най-новите картини на 94-годишния маестро

Любен Зидаров: Париж е целият свят | StandartNews.com

Любен Зидаров е изключително специалният гост в столичната галерия „Нюанс" до 4 април. В престижното арт пространство публиката може да се наслади на истинския Париж, оживял в живописните платна на 94-годишния маестро. В експозицията, наречена „Обратна хармония", има и пет акварела. Предишната изложба на големия художник в „Нюанс" беше през 2017-а: „Старецът и трите морета". А през лятото Любен Зидаров отпътува за Париж - 40 години, след като за първи път попада в града-мечта за всеки творец. Той неведнъж е разказвал, че първото му общуване с Париж е събудило живописеца в него, спотаен зад илюстратора. Верен на традиционната склонност към игри със словата и образите, Любен Зидаров отново се шегува с уж неизменния ход на времето: "Обратната хармония" е между патинирания Париж от преди четири десетилетия и художника, втурнал се към своите открития, и днешния мъдър създател на картини, неочаквано срещащ младостта в образа на познато-непознатия град, стар и нов едновременно - като самото изкуство и необходимостта от него. Неслучайно двата автопортрета са сред най-емблематичните платна в „Обратна хармония".

„Създавайки тази изложба, Любен Зидаров осъзнава, че макар външният вид на града да е променен, усещането остава същото. Музиката, която се носи във въздуха, пиещите вино по всяко време на денонощието клошари, музикантите по улиците, групите младежи, насядали по тревата с багети в ръка, туристите китайци, чиито фотоапарати сякаш са залепени завинаги за ръцете им, превръщайки се в тяхно продължение – било у така и преди 40 години. И сред всичко това Любен Зидаров отново намира себе си", пише Филипа-Андреа Зидарова, внучката на прочутия творец. А ето какво каза и самият той пред "Стандарт".

„Познавах Париж от литературата – много преди да го видя на живо. Когато за първи път попаднах в него, той беше доста по-тъмен от днес, по-мрачен, потънал в патината на времето – все още не беше бял и освежен. Докато сега Париж излъчва цвят. Можеш само да го съзерцаваш, да поглъщаш потресаващата му красота. Толкова бях погълнат от него при последното ми посещение там миналото лято, че дълго време дори не извадих скиците, нахвърлени в самия град. Дори мислех, че няма да мога да покрия изживяванията и впечатленията, които нося у мен. Но понеже нямаше как да откажа на „Нюанс", в продължение на месец се отдадох на зверска работа. Дори изпреварих собственото си усещане. Щях да рисувам Париж – но след време. Щях да изчакам да се настани в мен.

Най-важна е емоцията. Париж е целият свят – ти се сливаш с него, независимо от каква националност си. Независимо дали си артист или не. Нима Шагал от Витебск не стана световен художник, след като се установи в Париж? Нима ако Христо Явашев беше започнал да прави тук, в България, проектите си, щеше да успее? Никога. Първо щяха да го обявят за луд, второ – да го обвинят в идеологическа диверсия, каквато беше модата, и трето – никога нямаше да се превърне в Кристо. Дори днес надали в България би бил възприет подобаващо – интелектуалците у нас са твърде малко. Разбира се, той е невероятно модерен по света. Няма съмнение, че е талантлив, но и умее да подлудява – зрителите и критиците. Да не мислите, че половината от хората, които минаха по оранжавите плаващи кейове в италианското езеро Изео са усетили дарованието на Кристо – самото изживяване им е интересно и любопитно. В това е и талантът на Кристо – да провокира. В една от галериите на Базел видях нещо невероятно – рисунки на Кристо с няколко от неговите проекти бяха с двойно по-високи цени от съседните картини на Шагал. Изключително изкуство е да подлудяваш публиката".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай